Evia Top: «Αναγκαία η καθημερινή παροχή μαζικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19 από τον ΕΟΔΥ»

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

«Αναγκαία η καθημερινή παροχή μαζικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19 από τον ΕΟΔΥ»


Η έκρηξη των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα (05.07.2022 - 25.566 επιβεβαιωμένα) σε συνδυασμό με τις πιθανές νέες επαναλοιμώξεις καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την παρέμβαση της Πολιτείας στην παροχή δωρεάν, μαζικών διαγνωστικών ελέγχων στους πολίτες, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ ώστε να καταγράφεται η πραγματικότητα στην κοινότητα, να περιορίζεται η διασπορά αλλά και να υπάρχει αμεσότερη αντιμετώπιση της ασθένειας και τυχόν επιπλοκών αυτής.

Δεν είναι αποδεκτό μετά από 2,5 χρόνια που υπάρχει η πανδημία να υπάρχουν πόλεις με σημαντικό πληθυσμό χωρίς σταθερά σημεία καθημερινού, μαζικού, δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου covid-19 από τον ΕΟΔΥ όπου συνεπικουρικά με τον έλεγχο που μπορεί να παρέχεται από κατά τόπους Κέντρα Υγείας (κυρίως στις περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωματολογίας) να καλύπτουν με επάρκεια τον γενικό πληθυσμό.

Η αναφορά σε επάρκεια εξειδικεύεται σε σταθερά σημεία που θα εξυπηρετούν όλους τους πολίτες από το πρωί μέχρι το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα, ώστε να μπορούν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ, νοσούντες (που απαιτείται να ελέγχουν καθημερινά το πότε θα είναι αρνητικοί) κ.α. με ασφάλεια και χωρίς άμεση οικονομική επιβάρυνση να προβαίνουν στον σχετικό έλεγχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά, ανά Περιφερειακή Ενότητα υπάρχουν περιπτώσεις που μόλις 2-3 σταθερά σημεία υπάρχουν όλη την εβδομάδα για μαζικό έλεγχο από τον ΕΟΔΥ ενώ περιοχές μεγέθους όπως η Μεταμόρφωση, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Νέα Ιωνία, το Χαλάνδρι εξυπηρετούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα Κέντρα Υγείας σε καθημερινή βάση πέραν της περιοδικής παρουσίας κλιμακίων του ΕΟΔΥ. Σε ολόκληρο τον Βόρειο Τομέα του Λεκανοπεδίου την 06.07 πολίτες μπορούσαν μέσω ΕΟΔΥ να βρουν δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο για λίγες ώρες στο Δ. Αμαρουσίου, Σταθμός ΗΣΑΠ Αμαρουσίου 09:30-15:00 και στα Δημοτικά Ιατρεία Βριλησσίων. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις μεγάλων αστικών κέντρων όπως της Πετρούπολης με μηδενική κάλυψη εν γένει από δημόσιες δομές πέραν των ισχνών παρουσιών κλιμακίων του ΕΟΔΥ στην πόλη.

Σε αυτή την διαδικασία είναι επιτακτικό να μπορούν να μετάσχουν απρόσκοπτα με τη λήψη ψηφιακής βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος και οι ανεμβολίαστοι πολίτες καθώς το ζητούμενο είναι να θωρακιστεί η κοινότητα και κυρίως οι ομάδες υψηλού και ενδιάμεσου υγειονομικού κινδύνου από τη βαριά νόσηση και όχι να επιβάλλονται κυρώσεις διοικητικού χαρακτήρα που εν τέλει τροφοδοτούν την αναποτελεσματική διαχείριση μιας κρίσης δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται, ότι σε εβδομαδιαία βάση σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι απώλειες ανά εκατομμύριο στη χώρα μας είναι σε τραγικά υψηλά επίπεδα (2η στην ΟΝΕ, υπερδιπλάσιες από το μέσο όρο της ΕΕ).

 

 

Ως εκ τούτου, είναι οξύμωρο να μην εφαρμόζεται άμεσα ένα σχέδιο ενίσχυσης του ΕΟΔΥ και των ΚΟΜΥ ώστε να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες του διαγνωστικού ελέγχου, να μην υπάρχει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών σε διαρκή βάση από οπτικοακουστικά μέσα, για τα σημεία δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου αλλά ούτε καν ένα διαφημιστικό μήνυμα για τα εν ισχύ πρωτόκολλα που να αφορά τα μέτρα προστασίας.

Όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα και μέχρι να επιβεβαιωθεί εάν νοσεί ή όχι μπορεί να προβεί σε αρκετά τεστ με ένα σημαντικό οικονομικό κόστος που δεν πρέπει να οδηγεί κάποιον εν τέλει στο να μην υλοποιεί τα αναγκαία τεστ. Αντίστοιχη και η κατάσταση για την επιβεβαίωση αρνητικού τεστ από κάποιον/α που νοσεί. Η κυβέρνηση δεν μπορεί υποκριτικά να κάνει ότι αγνοεί αυτή την συνθήκη και να επικαλείται την ατομική ευθύνη.

 

Επειδή τον διαγνωστικό έλεγχο σε συνδυασμό με τα μέσα ατομικής προστασίας οφείλει ως πρώτη ασπίδα από τη μη μετάδοση του ιού που προκαλεί τη νόσο covid-19 να τα παρέχει συνεχώς και δωρεάν η Πολιτεία.

Επειδή η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας με τη λίστα Πέτσα σήμερα έχει οδηγήσει σε ανυπαρξία ενημέρωσης αλλά τόνων παραπληροφόρησης.

Επειδή για τη δημόσια υγεία και για την προστασία της πρέπει να γίνεται το καλύτερο δυνατό χωρίς διαχωρισμούς αλλά τη μέγιστη ενότητα της κοινωνίας.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

 

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε να υπάρχουν μέχρι την ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων σε όλους τους Δήμους σε καθημερινή βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα σημεία μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ;

2. Προτίθεται να άρει τον αποκλεισμό ανεμβολίαστων πολιτών από τη λήψη ψηφιακής αρνητικής βεβαίωσης;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται καθημερινά με πιο αποτελεσματικό τρόπο για τα σημεία δωρεάν μαζικού διαγνωστικού ελέγχου και τα εκάστοτε μέτρα προστασίας;

4. Είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου τη νέα σχολική χρονιά να υπάρχουν ΚΟΜΥ έξω από σχολικά συγκροτήματα για την επιδημιολογική επιτήρηση της εκπαιδευτικής κοινότ