MY KTEO

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Η ΕΠΑ.Σ Δ.ΥΠ.Α Χαλκίδας υλοποίησε δυο ροές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ 2021

«Υλοποίηση του σχεδίου κινητικότητας με κωδικό αριθμό 2021-1-EL01-KA122-VET-000030902 και τίτλο “Τοποθέτηση εκπαιδευόμενων για την ανάπτυξη εξειδικευμένων (job-related) ικανοτήτων και

δεξιοτήτων και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (work-based learning)” για τη δράση ΚΑ1-Κινητικότητα Εκπαιδευομένων και Προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του προγράμματος Erasmus+ που  πραγματοποίησε ο φορέας  ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ – ΕΠΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ στις χώρες ΙΤΑΛΙΑ  και ΙΣΠΑΝΙΑ  το χρονικό διάστημα από 05/07/2022 έως 20/07/2022».



Η ΕΠΑ.Σ Δ.ΥΠ.Α Χαλκίδας υλοποίησε κατά το διάστημα 05/07/2022 έως 20/07/2022 δυο ροές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ 2021, κινητικότητας σπουδαστών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης.

Στην Α’ ροή συμμετείχαν 12 σπουδαστές/ριες της ειδικότητας Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής με δυο καθηγητές συνοδούς και στην Β’ ροή συμμετείχαν 12 σπουδαστές της ειδικότητας Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών  με δύο καθηγητές συνοδούς επίσης.

Οι σπουδαστές της Α’ ροής επισκέφτηκαν τη βιοτεχνία παγωτού Gelatteria leoni στην πόλη Gezena και παρακολούθησαν εξ ολοκλήρου όλα τα στάδια για την δημιουργία του αυθεντικού διάσημου ιταλικού παγωτού.

Φιλοξενήθηκαν από στην σχολή LA SCUOLA ALBERGERA E DI RISTORAZIONE στην περιοχή CESENATICO όπου στα εργαστήριά τους παρακολούθησαν την διαδικασία παρασκευής όπου και εκπαιδεύτηκαν και στην συνέχεια δημιούργησαν υπέροχα γλυκίσματα. Στην συνέχεια του προγράμματος επισκέφτηκαν την βιοτεχνία παραγωγής χειροποίητων ζυμαρικών Forniture Alberghiere Battistini. Μεταξύ των άλλων οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν στο πλαίσιο των πολιτιστικών-πολιτισμικών επισκέψεων περιηγήθηκαν την BOLOGNA, την RAVENA, το GATEO MARE, και το San Marino και στις παραλίες της περιοχής Rimini οι οποίες αποτελούν φανταστικά αξιοθέατα. Ολόκληρο το κρατίδιο αποτελείται από εννέα δήμους (castelli), ο καθένας εκ των οποίων καταλαμβάνει και έναν λόφο του όρους Τιτάνο. Η καρδιά του κράτους είναι η πόλη του Αγίου Μαρίνου, όπου κι την περιηγήθηκαν.

Οι στόχοι του προγράμματος της Α ροής ήταν οι σπουδαστές:

           Να αναπτύξουν επαγγελματικές και τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική τέχνη.

           Να εφαρμόσουν τις σωστές διαδικασίες, μεθόδους και τεχνικές παραγωγής και διάθεσης προϊόντων βάσει ποιοτικών προδιαγραφών και κριτηρίων.

           Να μάθουν να εφαρμόζουν διάφορες τεχνικές επαγγελματικής εξυπηρέτησης και να προωθούν την ομαδική εργασία στον χώρο εργασίας.

           Να προσαρμόζονται στις ανάγκες των διαφόρων λειτουργιών μιας επιχείρησης και τις εξελίξεις της βιομηχανίας.

           Να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις και τους κανονισμούς της αγοράς σε προϊόντα αρτοποιίας ή ζαχαροπλαστικής.

           Να καλλιεργήσουν το ομαδικού πνεύμα της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού σε διεθνείς ομάδες.

           Να εξοικειωθούν και να γνωρίσουν άλλες ευρωπαϊκές κουλτούρες και να ενισχύσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας σε ξένες γλώσσες.

Οι σπουδαστές της Β’ ροής επισκέφτηκαν την Ισπανία και πιο συγκεκριμένα την Μαδρίτη και το Τολέδο όπου παρακολούθησαν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Juan Carlos στην Fuenlandrada κάνοντας πρακτική άσκηση σε κινητήρες Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων simulator καθώς επίσης επισκέφτηκαν το Αεροναυπηγικό Μουσείο Μαδρίτης, και γνώρισαν από κοντά την πόλη.

Οι στόχοι του προγράμματος της Β΄ ροής ήταν οι σπουδαστές:

•           Να διασυνδέσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες , καθώς και τις ικανότητές ενός μαθητευόμενου σε πραγματικές επαγγελματικές εργασίες ενός Τεχνικού Μηχανοσυνθέτη Αεροσκάφους

           Να διαμορφώσουν μια κουλτούρα επαγγελματισμού (νομοθεσία, δεοντολογία επαγγέλματος, ασφάλεια και υγεία στην εργασία),

           Να καλλιεργήσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας,

           Να προάγουν και να ενισχύσουν την περιβαλλοντική συνείδηση,

           Να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων,

           Να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ποιότητας των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς και να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσω της χρήσης εργαλείων ΤΠΕ και εξειδικευμένων λογισμικών.

Οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πλήθος εμπειριών των άλλων χωρών και ξεναγήθηκαν στα σημαντικά σημεία του κάθε τόπου που επισκέφτηκαν, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες. Ανακάλυψαν τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς και δημιούργησαν δυνατούς δεσμούς φιλίας με τους συνομηλίκους τους.

Οι σπουδαστές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, ενημέρωναν τους συμμαθητές τους για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν κατά την εξέλιξη του προγράμματος.

Η υλοποίηση του προγράμματος, μας χάρισε πολλές συγκινήσεις. Οι σπουδαστές μας και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, ήρθαν σε επαφή με σπουδαστές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική γλώσσα και νοοτροπία. Η επικοινωνία ήταν άριστη. Αναπτύχθηκαν σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Τα προγράμματα Erasmus+ δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες, να επικοινωνήσουν, να γνωρίσουν τον πολιτισμό άλλων χωρών, να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την διαφορετικότητα, να αναπτύξουν σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Η ικανοποίηση μας από την συμμετοχή της σχολής μας στο πρόγραμμα Erasmus+ είναι μεγάλη και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του.

Στην προσπάθεια μας αυτή μας στήριξαν πολλοί, τους οποίους και ευχαριστούμε. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους σπουδαστές μας οι οποίοι με ευγένεια, γνώση και μεράκι έγιναν άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας στις άλλες δυο χώρες της Ευρώπης που συναποτελούσαμε την σύμπραξη.

Ευχαριστούμε επίσης τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, οι οποίοι με την στάση τους συνέβαλαν στην άρτια πραγματοποίηση του προγράμματος.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος προήλθε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ERASMUS+ που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Συντονίστρια χώρα).

Στην ΕΠΑ.Σ. Δ.ΥΠ.Α. ΧΑΛΚΙΔΑΣ χορηγήθηκε βεβαίωση συνεργασίας από την σχολή Ιταλίας Scuola Alberghiera e di Ristorazione di Serramazzoni στην ΕΠΑ.Σ. Δ.ΥΠ.Α. ΧΑΛΚΙΔΑΣ.

 Ο Διευθυντής                                                                                   Ο Υποδιευθυντής

Ιωάννης Λιάσκος                                                                                 Αλέξανδρος Πιτσούνης