MY KTEO

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Ε.Ε: Θα «μπλοκάρει» Facebook και Instagram;


Το ενδεχόμενο να κλείσουν οι γνωστές πλατφόρμες της εταιρείας «Meta», Facebook και Instagram αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Politico, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε οφείλεται για το επερχόμενο λουκέτο.

Πιο συγκεκριμένα επερχόμενο λουκέτο οφείλεται σε μία απόφαση του ιρλανδικού κράτους, στο οποίο και εδρεύει η εταιρεία «Meta» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει και τον πρώτο λόγο στο θέμα αυτό.

Τι αποφάσισε όμως η Ιρλανδία;
Σύμφωνα με την εφημερίδα Politico, η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας επιμένει στην απόφασή της να απαγορεύσει στον τεχνολογικό κολοσσό την αποστολή των Ευρωπαίων χρηστών στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι αποφάσισε εμποδίσει την αποστολή δεδομένων χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Σημειώνουμε ότι το 2020 είχε εκδοθεί προσωρινή διαταγή που μπλόκαρε τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των δύο ηπείρων, εντούτοις τελικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο εν αναμονή της τελικής απόφασης.

Από την πλευρά της, η Meta έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram.

«Εάν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε SCC ή να βασιζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram, στην Ευρώπη», είχε ανακοινώσει η Meta σχετικά.

ΕΕ και ΗΠΑ αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο μεταφοράς δεδομένων που θα επιτρέψει σε σε εταιρείες, όπως τη Meta να συνεχίσουν την αποστολή δεδομένων ανεξάρτητα από την ιρλανδική απόφαση.

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τον Μάρτιο είχαν συμφώνησαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για τα «ψιλά γράμματα» έχουν σταματήσει και είναι απίθανο να επιτευχθεί τελική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο απόφασης είχε σταλεί σε άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου, οι οποίες έχουν τώρα ένα μήνα για να εκφράσουν την άποψή τους, αλλά ότι δε σκοπεύουν προς το παρόν θα συζητήσουν λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση.



ieidiseis.gr