MY KTEO

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Fuel Pass 2: «Κλείδωσε» η έναρξη της δεύτερης επιδότησης καυσίμων


Με την μεγάλη έξοδο του Αυγούστου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Fuel Pass 2, η δεύτερη, δηλαδή, επιδότηση καυσίμων για τη στήριξη των πολιτών μπροστά στην ακριβή τιμή της βενζίνης.

Όπως πληροφορείται το Newsbomb.gr «κλείδωσε» το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για το Fuel Pass 2 την ερχόμενη εβδομάδα ώστε η ενεργοποίησή της να συμπέσει με την έξοδο του μεγαλύτερου κύματος των αδειούχων του καλοκαιριού που παραδοσιακά γίνεται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Παράλληλα η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει καλές ειδήσεις και για τους αγρότες καθώς θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Καταναλώσης που έχει έρθει πιο «μπροστά» χρονικά προκειμένου και αυτοί να στηριχτούν λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά θα δοθούν 260 εκατομμύρια ευρώ σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και αγρότες.

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών, όπως ήταν και το Fuel Pass 1, με δηλωθέν εισόδημα 2021 έως 30.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε μέλος και μέχρι 45.000 ευρώ. Για να δοθεί η ενίσχυση θα πρέπει να γίνει αίτηση στην πλατφόρμα gov.gr όπως την προηγούμενη φορά.

Fuel Pass 2: Πιο αυξημένη η επιδότηση
Τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος ως εξής:
  • Στα 80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακή κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα, με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.
  • Στα 100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική χώρα με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.
  • Στα 60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα.
  • Στα 70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα.
Fuel Pass 2: Οι δύο επιλογές για να πάρετε το επίδομα βενζίνης
Οι δικαιούχοι του Fuel Pass 2 έχουν δύο επιλογές για να λάβουν το επίδομα βενζίνης:
  • Είτε να εκδώσουν την ψηφιακή κάρτα καυσίμων στο κινητό τους για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που θα έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων,
  • Είτε να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της επιδότησης θα είναι μικρότερο.
Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Επιστροφή ΕΦΚ για τους αγρότες
Η αίτηση για τους αγρότες προκειμένου να τους επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) θα υποβληθεί σε ειδική πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθεί η αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση την αξία των αγορών τους α' εξαμήνου και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.


newsbomb.gr