MY KTEO

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

«Κλειδώνει» το Fuel Pass 3 - Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις, τι θα ισχύσει


Μπορεί ακόμα να μην έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 που θα ισχύσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο, να υπάρξει και νέο επίδομα βενζίνης προκειμένου να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους η στήριξη των πολιτών απέναντι στις αυξημένες τιμές των καυσίμων.

Η τρίτη επιδότηση του Fuel Pass 3, εφόσον αποφασιστεί θα γίνει με την ίδια διαδικασία όπως του Fuel Pass 1, με τις σχετικές ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο.

Για το εάν θα συνεχιστεί το επίδομα βενζίνης με Fuel Pass 3 ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Βεβαίως και θα συνεχιστεί εφόσον χρειαστεί, γιατί αν είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τιμές ενέργειας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί. Και γι’ αυτό και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς παρεμβαίνουμε, έτσι ώστε να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά “πυρομαχικά” τα οποία έχουμε και βρεθούμε στη συνέχεια χωρίς δυνατότητα στήριξης της κοινωνίας. Διότι πρέπει να προβλέψουμε και το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί και ότι τα πράγματα στην αγορά ενέργειας θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα», απάντησε o Πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης μετά το καλοκαίρι είχε αφήσει μόλις λίγες ημέρες πριν και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ANT1 ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχει εξαντληθεί όλος ο δημοσιονομικός χώρος, εκτίμησε ωστόσο ότι, σύμφωνα με την πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο, «μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία». «Τον Σεπτέμβριο θα δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα του τελευταίου τριμήνου του έτους», υπογράμμισε, ενώ για το ρεύμα τόνισε ότι «εάν ανέβει η τιμή, θα χρειαστούν πιο γενναίες παρεμβάσεις από την πολιτεία».

«Όσο διαρκούν οι ανατιμήσεις η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης της κοινωνίας» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο οποίος υπενθύμισε ότι «ήδη τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη για την ηλεκτρική ενέργεια» «Όσο διαρκεί το πρόβλημα τόσο η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στέκετε στο πλευρό της κοινωνία», συμπλήρωσε.

Fuel Pass 2: Τα ποσά για το επίδομα βενζίνης
  • Ι.Χ. σε ηπειρωτική περιοχή: 65 ευρώ χωρίς κάρτα 80 με κάρτα
  • Ι.Χ. σε νησιωτική περιοχή: 85 ευρώ χωρίς κάρτα 100 ευρώ με κάρτα.
  • Μοτοσικλέτες σε ηπειρωτική περιοχή: 45 ευρώ χωρίς κάρτα 60 με κάρτα
  • Μοτοσικλέτες σε νησιωτική περιοχή: 55 ευρώ χωρίς κάρτα 70 με κάρτα.
Fuel Pass 2: Πώς δηλώνεται το Ι.Χ. ή μοτοσυκλέτα
Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Επίδομα βενζίνης: Πώς κάνετε την αίτηση
Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του – διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων της παρ. 1, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με τα απαραίτητα μητρώα και ιδίως με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής τελών κυκλοφορίας. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.10.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.


newsbomb.gr