MY KTEO

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Αποσύρθηκαν οι διατάξεις για τις περιοχές Natura


Αποσύρθηκαν οι διατάξεις πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούσαν τις προστατευόμενες περιοχές. Οι επίμαχες διατάξεις είχαν ξεσηκώσει περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, ωστόσο σωρευτικά σε πολιτικό επίπεδο λειτούργησε και η πολυήμερη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς.

Ακούσαμε τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης και, τις προηγούμενες ημέρες, των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Αποσύρουμε το κεφάλαιο για περαιτέρω διαβούλευση. Θα το συζητήσουμε και θα το επαναφέρουμε έως το τέλος Αυγούστου, μόλις ανοίξει η Βουλή, αφού ολοκληρωθεί μια μεγαλύτερη σε διάρκεια διαβούλευση. Ελπίζουμε μέσα από τον διάλογο να υπάρξει εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ.Σκρέκας.

Το επίμαχο κεφάλαιο περιλάμβανε διατάξεις με τις οποίες θα μπορούσαν να προστεθούν νέες, βαριές χρήσεις σε προστατευόμενες περιοχές (λ.χ. ΑΠΕ και δίκτυα μεταφοράς ενέργειας σε περιοχές προστασίας της φύσης, οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις στις ζώνες διατήρησηςοικοτόπωνκαι ειδών. Επίσης περιλάμβανε διατάξεις με τις οποίες θα εξαιρούνταν από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (σήμερα υπό εκπόνηση, για τον καθορισμό μέτρων διαχείρισης στις περιοχές Natura) διάφορες παράνομες δραστηριότητες που βρίσκονται περιμετρικά από οικισμούς που γειτνιάζουν με προστατευόμενες περιοχές.

Ανακοίνωση του WWF:

Την απόσυρση σχολίασε με ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωσηWWF. Η απόφαση αυτή που έρχεται ως αποτέλεσμα έντονων και τεκμηριωμένων αντιδράσεων από τοWWFΕλλάς και πολλές ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, φέρνει στην επικαιρότητα την τεράστια οικολογική–καιόχι μόνο - αξία των πυρήνων βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, ειδικά υπό τις απειλητικές για την κοινωνία και οικονομία συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση. 

Eάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν ορθά το ταχύτερο δυνατό οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν επιτέλους το προστατευτικό καθεστώς που αρμόζει στη σημασία τους, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας. 

Για τη διαμόρφωση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου απαιτείται η κατάργηση του άρθρου 44 του ν. 4685/2020, επιστροφή στο καθεστώς του ν. 1650/1986 (όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3937/2011) και εξειδίκευσή του με ειδικότερο προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ανά ζώνη χρήσεων. 

Το πλαίσιο αυτό, το οποίο ο υπουργός είπε ότι θέλει να διαμορφώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, είναι απαραίτητο να τύχει επεξεργασίας από επιστημονική ομάδα με ειδίκευση στο αντικείμενο και με γνώση των διεθνώς βέλτιστων πρακτικών προστασίας σημαντικών οικοσυστημάτων και πυρήνων βιοποικιλότητας. 

Είναι επίσης απαραίτητο να τεθεί σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και να πληροί τις αυστηρά οικολογικές προϋποθέσεις που θέτει το δίκαιο της ΕΕ, με βάση την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, αναφέρει η οργάνωση.





kathimerini.gr του Γιώργου Λιάλιου