MY KTEO

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Φορολογικές δηλώσεις: Φόρος 1.300 ευρώ σε κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό – Γιατί αυξήθηκε 40%


Τέλος χρόνου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δεδομένου ότι εκκρεμούν ακόμη πάνω από 100.000 δηλώσεις, τα βλέμματα στρέφονται στο υπουργείο Οικονομικών και στο αν θα υπάρξει απόφαση -κατόπιν σχετικού αιτήματος και από το Οικονομικό Επιμελητήριο- για μια ακόμη παράταση ώστε να διευκολυνθούν και οι τελευταίοι. Ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας, πάντως, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για παράταση.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, τεχνική αδυναμία έχει παρουσιαστεί από χθες στην εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έτους 2021. Για αυτό και το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν ότι μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία της εφαρμογής, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και καταβολής του φόρου ή των δύο πρώτων δόσεών τους, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών από την φετινή διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων είναι η κατακόρυφη αύξηση του βεβαιωθέντος φόρου. Σήμερα σπάει το όριο των 3 δισ. ευρώ με τον μέσο φόρο ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό να είναι πλέον αυξημένος κατά… 41% σε σχέση με πέρυσι και ενώ εκκρεμεί ακόμη η ενσωμάτωση και των τελευταίων δηλώσεων στο δείγμα, κάτι που σημαίνει ότι τα ποσά θα ανέβουν ακόμη περισσότερο.

Συνολικά, μέχρι τώρα έχουν βεβαιωθεί 2,97 δισ. ευρώ, με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά φέτος να είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με πέρυσι (προς το παρόν 2,2 εκατομμύρια από 2,89 εκατομμύρια πέρυσι) αλλά το συνολικό ποσό είναι πολύ υψηλότερο. Πέρυσι και λόγω της πανδημίας, βεβαιώθηκαν 2,74 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο καθαρό αποτέλεσμα, (είναι η διαφορά του χρεωστικού αποτελέσματος από το πιστωτικό) αυτό έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,6 δισ. ευρώ (σ.σ. αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον) από 2,344 δισ. ευρώ πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι με την ενσωμάτωση και των τελευταίων δηλώσεων, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Αυτή η αύξηση στα ποσά της εκκαθάρισης θα αποτυπωθεί και στα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου. Δεδομένου ότι αύριο πρέπει να καταβληθεί διπλή δόση (δηλαδή το ένα τέταρτο από το ποσό των 3 δισ. ευρώ καθώς φέτος οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 8) στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανεβάζοντας το ποσό της υπέρβασης πάνω και από τα 5,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν στο 7μηνο.

Η αύξηση του βεβαιωθέντος ποσού στις φετινές φορολογικές δηλώσεις αποδίδεται στην αύξηση των εισοδημάτων και στο τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Αναμένεται μάλιστα να έχει και συνέχεια καθώς το 2022 τα δηλωθέντα εισοδήματα ήδη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ενώ η φορολογική κλίμακα δεν έχει υποστεί καμία μεταβολή.



moneyrewie.gr