MY KTEO

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου, ποιοι θα μείνουν εκτός


Με αυξήσεις στις συντάξεις τους θα κάνουν «ποδαρικό» στο 2023 χιλιάδες συνταξιούχοι με την αύξηση να υπολογίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 6,5%-7%.

«Αγκάθι», ωστόσο, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Δημήτρης Μουσελίμης, παραμένει το ποσό της προσωπικής διαφοράς το οποίο ενδεχομένως να κρατήσει αρκετούς συνταξιούχους εκτός των αυξήσεων.

Αύξηση στις συντάξεις θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου:
  • Οι νέοι συνταξιούχοι
  • Οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά
  • Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μικρότερης της αύξησης
Αντίθετα δεν θα λάβουν αύξηση όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη της αύξησης με τον κ. Μουσελίμη να διευκρινίζει ότι θα γίνεται σταδιακά συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση και θα δουν ουσιαστική αύξηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο συνολικός αριθμός των κερδισμένων συνταξιούχων υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο που έχουν συντάξεις έως 700 ευρώ.

Για σημαντική αύξηση στις συντάξεις το 2023 έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι η αύξηση συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη, με βάση τη νομοθεσία και προσθέτει ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι σαφές ότι θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, «ακόμα και για τα δεδομένα της προμνημονιακής περιόδου! Και αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν από δύο ακόμη μέτρα, που είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δουν πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα πληρωθούν την 4η αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.

«Οι αυξήσεις είναι αυξήσεις μόνιμες, που θα βελτιώσουν σημαντικά το εισόδημα των συνταξιούχων σε μία δύσκολη περίοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το συνολικό ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας και πληθωρισμού. «Αυτό επί της αρχής συμπαρασύρει, τόσο τις εθνικές, όσο και τις ανταποδοτικές συντάξεις, ωστόσο όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η αύξηση αυτή, θα περιληφθούν, όπως ορίζεται, σε κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών» συμπληρώνει.



newsbomb.gr