MY KTEO

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

«Κόκκινα» δάνεια: Τα 2+1 deals που αναμένει η αγορά


Ιδιαίτερα θερμός για την αγορά των «κόκκινων» δανείων προμηνύεται ο εφετινός Αύγουστος, με δύο συναλλαγές να βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους και ακόμη μία να υφίσταται… ρεκτιφιέ, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική προς τους επενδυτές.

Πιο αναλυτικά, τις δεσμευτικές προσφορές για τα projects Tethys και Terraφέρεται να έχουν δεχθεί Intrum και Τράπεζα Πειραιώς αντίστοιχα, με τους ενδιαφερόμενους να είναι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους, δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά των επίμαχων χαρτοφυλακίων έχουν προσελκύσει επενδυτές εκτός του σκληρού πυρήνα των αγοραστών «κόκκινων» δανείων, ενώ προς νέο διαγωνισμό πώλησης φέρεται να οδεύει και το project Αριάδνη της PQH. Συγκεκριμένα:

Την πρόθεσή τους να αποκτήσουν τα 72 ξενοδοχεία που έχει βγάλει προς πώληση η Intrum και ανήκουν σε 69 εταιρείες, με «κόκκινα» δάνεια ονομαστικής αξίας περί τα 290 εκατ. ευρώ, εξέφρασαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα αρκετοί επενδυτές, με τις πληροφορίες, ωστόσο, να θέλουν στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών να έφτασαν τελικά σχήματα υπό την Bain Capital, το αμερικανικό fund Apollo, αλλά και η κοινοπραξία του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (Smerc), συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη και του ομίλου Λασκαρίδη που φέρεται να συνεργάζεται με τον ισραηλινό ξενοδοχειακό Όμιλο Brown Hotels.

Υπενθυμίζεται πως το επίμαχο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 4άστερες και 5άστερες ξενοδοχειακές μονάδες 4.000 κλινών που λειτουργούν σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, αλλά και στον ορεινό όγκο της χώρας. Την υψηλότερη αξία εξασφαλίσεων έχουν οι μονάδες της Βορείου Ελλάδος (74,7 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν αυτές στα νησιά του Αιγαίου (57,6 εκατ. ευρώ) και της Κρήτης (45,2 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά στο τίμημα, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως αυτό θα κινηθεί στο 20% με 30% της ονομαστικής αξίας των δανείων, ήτοι πέριξ των 150 εκατ. ευρώ.

Το project Terra
Δεσμευτικές προσφορές για το project Terra που αφορά σε ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα δέχθηκε στα μέσα της εβδομάδας και η Τράπεζα Πειραιώς. Μολονότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει PIMCO, Lone Star, Bain, Davidson Kempner, Dromeus, Brook Lane και Resolute, εντούτοις οι πληροφορίες θέλουν στην τελική ευθεία να βρίσκονται το σχήμα Brook Lane – Bain και η Resolute που στα τέλη του περασμένου μήνα υπέγραψε σύμβαση πενταετούς διάρκειας με τη Cepal στο κομμάτι της διαχείρισης των ακινήτων.

Στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται περί τα 2.000 ακίνητα (ξενοδοχεία, βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα, κατοικίες και εμπορικά), ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1.604 «αφαίρεσε» η τράπεζα από την Intrum. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του servicer, «από τις 26/4/2022 η περίμετρος του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Πειραιώς που διαχειρίζεται η εταιρεία μειώθηκε κατά 1.604 ακίνητα, ως απόρροια απόφασης της τράπεζας σε σχέση με την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών. Η μείωση αυτή του χαρτοφυλακίου αναμένεται να μην επηρεάσει ουσιωδώς τα αποτελέσματα του 2022, αφού η λειτουργική ανάπτυξη της εταιρείας αναμένεται να συνδυασθεί με τη διαχείριση νέων ακινήτων των REOCOs και τη σταδιακή πώλησή τους». Παράλληλα, ακόμη 125, αξίας 300 εκατ. ευρώ, είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα.

Τέλος, στην αγορά, αλλά με… κουτσουρεμένη περίμετρο ακινήτων, αναμένεται να ξαναβγεί το project Αριάδνη, ο διαγωνισμός για το οποίο κηρύχθηκε άγονος λόγω «απαράδεκτων προσφορών».

Όπως αποκάλυψε ο CEO της doValue, Andrea Mangoni, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα υπάρξει νέος διαγωνισμός για το χαρτοφυλάκιο, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 14 δισ. ευρώ, με τον εκκαθαριστή να εξετάζει διαφορετική δομή και πιθανόν με μικρότερο μέγεθος. Αξίζει να αναφερθεί πως η διοίκηση της PQH είχε αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η πώληση είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα επανεξετάσουμε εάν κάποια πώληση – με όποια μορφή – έχει νόημα μελλοντικά και θα λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις που χρειάζονται». Σημειώνεται πως τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε  7,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η πλειονότητα, δηλαδή, 44.000, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, είναι οικιστικά. Όπως είναι γνωστό, το πωλητήριο αφορά σε 97.000 δάνεια και αφορούν σε 72.000  δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.



newmoney.gr