MY KTEO

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Για πρώτη φορά μετά από μήνες η βενζίνη έπεσε κάτω από τα 2,10


Επιστρέφοντας στο μέτωπο των καυσίμων, τα καλά νέα είναι ότι η τιμή της βενζίνης για πρώτη φορά μετά από μήνες έπεσε κάτω από τα 2,10 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 14,4% από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιουνίου. Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν τις διακυμάνσεις και τους δείκτες των διεθνών τιμών, έτσι ώστε το Σεπτέμβριο, όταν λήγει ο δεύτερος γύρος επιδότησης, να αποφασίσουν αν θα υπάρξει και τρίτος γύρος, δηλαδή FUEL PASS 3 ή αν το κονδύλι θα αξιοποιηθεί για να καλύψει άλλες ανάγκες όπως μια γενναιότερη επιταγή ακρίβειας για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Ο γύρος των επιδοτήσεων ξεκίνησε φέτος με την τιμή της αμόλυβδης γύρω στα 1,85 ευρώ, συνεπώς κρίσιμο στοιχείο για τις αποφάσεις είναι αν η πορεία της βενζίνης οδηγεί σε αυτά τα επίπεδα ή αν θα απαιτηθεί νέα επιδότηση με στόχο να πιεστεί η τιμή σε αυτά τα επίπεδα. Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση του πετρελαίου, καθώς επηρεάζει το κόστος των μεταφορών άρα όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ούτως ή άλλως κατευθύνεται σε πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Τα κακά νέα είναι ότι το πετρέλαιο κινήθηκε και πάλι ανοδικά φτάνοντας χθες στα 98 δολάρια, καθώς η διακοπή ροής του ρωσικού πετρελαίου προς την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία- υποτίθεται λόγω εμπλοκής στις πληρωμές που έχουν προκαλέσει οι ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις- προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές. Οι αναλυτές της Trading Economics “βλέπουν” την τιμή του Brent να ανεβαίνει ως τα 110 δολάρια, σε ορίζοντα 12μήνου.


iefimerida.gr