MY KTEO

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Aπό σήμερα Δευτέρα 1/8, κάνουν την εμφάνισή τους τα νέα τσουχτερά τιμολόγια ρεύματος

 


Έτοιμοι να ανέβουν έναν ακόμα «Γολγοθά» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς από σήμερα Δευτέρα 1/8, κάνουν την εμφάνισή τους τα νέα τσουχτερά τιμολόγια ρεύματος, με τις εταιρίες να επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από το «μπλόκο» που έβαλε η κυβέρνηση, την περασμένη Πέμπτη μέσω Βουλής, στις υπέρογκες αυξήσεις στα πάγια των λογαριασμών.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργήθηκε μέσω της… ενσωμάτωσής της στις χρεώσεις, με τις εταιρίες να ανακοινώνουν στο παρά πέντε τις χρεώσεις που θα ισχύουν μόνο για τον μήνα Αύγουστο. Σε ρόλο πυροσβέστη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έλθει να επιδοτήσει μέρος των αυξήσεων, όμως και πάλι οι καταναλωτές θα δουν αυξημένες χρεώσεις έως και 40% σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι τον Ιούλιο.

 

Συγκεκριμένα, οι τελικές τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καθώς η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

 

Σε αυτή τη συγκυρία, η τιμή της χονδρικής… τρομάζει, καθώς σήμερα, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, διαμορφώνεται στα 422 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 50,02% μέσα σε μία ημέρα! Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο θα συμμετάσχει με το 41,59%, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με 24,61%, ο λιγνίτης με 15,91%, οι εισαγωγές ρεύματος με 6,39% και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 5,66%.