MY KTEO

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Γιατί νηστεύουμε τον Δεκαπενταύγουστο


Τη Δευτέρα 1/8 ξεκίνησε η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Βλέπετε, η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι για την Εκκλησία “το Πάσχα του Καλοκαιριού”.

Η νηστεία γίνεται προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία -όπως αναφέρει το Εκκλησία Online “και Εκείνη νήστευσε πριν από την Κοίμησή Της”. Επίσης, νηστεύουμε για “να την ικετεύσουμε να μεσιτεύει στον Υιό της και Θεό μας για τις ψυχές μας”.

Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για αυστηρή νηστεία. Αυτό σημαίνει πως όσοι την ακολουθούν δεν τρώνε κρέας, γαλακτερά, λάδι, κρασί και ψάρι. Εφόσον μπορούν, δεν τρώνε λάδι όλες τις ημέρες, το ψάρι επιτρέπεται μόνο ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (Σάββατο 6/8), ενώ τα σαββατοκύριακα υπάρχει κατάλυση οίνου και ελαίου.

Για την ιστορία, από τον 7ο αιώνα που καθιερώθηκε, έως τον 10ο αιώνα, η συγκεκριμένη νηστεία ήταν χωρισμένη σε δυο 'κομμάτια': ένα πριν την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ένα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Κατά την παράδοση “μόλις η Παναγία πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο Όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ενημέρωσε και τους Αποστόλους. Κατά την ημέρα της Κοίμησης, επειδή δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής και μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειο, καθώς η Παναγία ανελήφθη στους ουρανούς”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων “Δόγμα”, από τη Δευτέρα 1/8 έως τον Δεκαπενταύγουστο δεν τελούνται γάμοι και βαφτίσεις, κάτι που ισχύει και στις 29/8 -ημέρα κατά την οποία τιμάται η αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου. Επιπροσθέτως, απαραίτητο παραμένει το μυστήριο της ιεράς Εξομολόγησης “που θα μας καθαρίσει, προετοιμάζοντας μας να κοινωνήσουμε το Σώμα και το Αίμα του Σωτήρα μας”.




News247.gr