MY KTEO

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

«Νέες μητέρες μένουν χωρίς επίδομα μητρότητας»


Είναι τουλάχιστον προκλητικό, το κράτος να τιμωρεί τις νέες μητέρες, σε μια εποχή, που η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον ζήτημα και χρήζει υιοθέτησης ενεργητικών πολιτικών για την αντιμετώπισή της.

Προσφάτως, ενημερωθήκαμε για την περίπτωση μητέρας, εποχιακής εργαζόμενης, η οποία δεν έλαβε το επίδομα μητρότητας, για μόλις 2 ημέρες εργασίας, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια κατάφερε να συμπληρώσει 198 αντί 200 ένσημα.

Το δε παράλογο είναι ότι ενώ τα ένσημα για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας των χιλιάδων εποχιακών, μειώθηκαν στα 50, λόγω πανδημίας, στον ΕΦΚΑ διατηρήθηκε το όριο των 200 ημερών εργασίας προκειμένου να λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας οι ασφαλισμένες μητέρες.

Συνεπώς, ο ΟΑΕΔ απορρίπτει τις αιτήσεις, θέτοντας ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων, την ένταξη στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία δύο έτη, λόγω της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι έμειναν εκτός αγοράς εργασίας, ενώ οι μονομερής αναστολές, βάσει των οποίων ασφαλίστηκαν οι εργαζόμενοι με κάποιον αριθμό ημερών εργασίας, που όμως δυστυχώς δεν είναι αρκετά ώστε να τύχουν οι ασφαλισμένοι πλήρης παροχές.

Επειδή είναι απαράδεκτο, να ασκούνται τέτοιες πολιτικές εις βάρος των νέων μητέρων.

Επειδή το κράτος οφείλει να λαμβάνει υπόψη του ότι οι οικογένειες ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των πενιχρών μισθών και της ακρίβειας.

Επειδή οφείλει το κράτος να λάβει δραστικά μέτρα λόγω της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα και αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής.

Επειδή η πανδημία δεν επέτρεψε στους εργαζόμενους να συμμετέχουν υπό κανονικές συνθήκες στην αγορά εργασίας με συνέπεια η ασφάλισή τους να υπολείπεται σε ένσημα.

Επειδή η τελευταία διετία κατά την οποία υπήρξε υποαπασχόληση, ταυτίζεται με την περίοδο της πανδημίας.

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας, καθώς και την αποκατάσταση αδικιών σε εκατοντάδες μητέρες που έχουν εξαιρεθεί.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

1. Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου οι νέες μητέρες να μην χάνουν το επίδομα μητρότητας;

2. Προτίθεται να μειώσει τον απαιτούμενο αριθμό ημερομισθίων ώστε οι ασφαλισμένες μητέρες να δικαιούνται το επίδομα μητρότητας ακόμα και με λιγότερες ημέρες εργασίας;

3. Προτίθεται να εξετάσει αναδρομικά τις απορριφθείσες αιτήσεις που αφορούν το επίδομα μητρότητας, αφού χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να επανέλθει η αγορά εργασίας στα επίπεδα προ του 2019;