MY KTEO

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Σχολική Φοβία: Όταν το παιδί φοβάται το σχολείο - Τι να κάνετε


Πολύ συχνά τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολία στην προσαρμογή τους στο περιβάλλον του σχολείου, εμφανίζοντας ακόμη και σωματικές ενοχλήσεις.

Πρόκειται για παιδιά που δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι, όχι γιατί είναι …τεμπέλικα ή απλά θέλουν να κοιμηθούν παραπάνω ή να αποφύγουν τη συγκεκριμένη σχολική μέρα, προφασιζόμενα ασθένεια, που περνάει με το μαγικό φάρμακο «κάτσε σπίτι». 

Μιλάμε για παιδιά που υποφέρουν από Σχολική Φοβία. 

Τι είναι η Σχολική Φοβία;
Πρόκειται για μία φοβία, έναν αδικαιολόγητο δηλαδή έντονο φόβο και προσπάθεια αποφυγής του φοβικού αντικειμένου – το σχολείο. Έτσι το παιδί, προφασίζεται διάφορα με σκοπό να αποφύγει το σχολικό περιβάλλον και να μείνει στο σπίτι. Σκεφτείτε μία δική σας φοβία, που μπορεί να σας φαίνεται γελοία, αλλά παρόλα αυτά αποφεύγεται με οποιοδήποτε τρόπο αυτό που σας την προκαλεί. Το ίδιο κάνει και το παιδί σας, μάλιστα και εκείνο δεν μπορεί να το εξηγήσει με λογικά επιχειρήματα.

Ποια είναι συνήθως η συμπτωματολογία;
Συνήθως, το παιδί ξυπνάει με αίσθημα αγωνίας που όσο πλησιάζει η ώρα για να πάει στο σχολείο εντείνεται περισσότερο, ενώ τις μέρες που δεν έχει σχολείο, είναι πιο χαλαρό. Την ονομάζουμε σχολική φοβία, αλλά στην ουσία δεν είναι ότι φοβάται το σχολείο αλλά την απομάκρυνση από το σπίτι. Έτσι, για να το αποφύγει, προφασίζεται διάφορες δικαιολογίες.

Σε ποια παιδιά εμφανίζεται πιο συχνά;
Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά της α’ και β’ δημοτικού είναι πιο ευάλωτα, κυρίως κορίτσια, μοναχοπαίδια ή πρώτα στη σειρά γέννησης ή ακόμα και τελευταία. 

Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;
Όποια και να είναι η αιτία, προσπαθήστε με τρόπο να το κάνετε να σας μιλήσει, να το ακούσετε, να το καταλάβετε. Μπορεί και εκείνο να μην ξέρει τι του φταίει. Μην το αποπάρετε και μην το μαλώσετε γιατί το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να επιδεινώσετε την κατάσταση. Μην ξεχνάτε, πως και εκείνο υποφέρει.

Συνεργαστείτε με τον εκπαιδευτικό, ζητήστε να μάθετε πληροφορίες, αν έχει συμβεί κάτι στο σχολείο, με τα μαθήματα, πως συμπεριφέρεται εκεί…

Αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού αν δείτε ότι κρατάει μέρες και δεν το ξεπερνάει.



govastileto.gr