MY KTEO

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Πάγιες εντολές πληρωμής με άδειους λογαριασμούς


Σημάδι έλλειψης ρευστότητας των νοικοκυριών αποτελεί η αύξηση του αριθμού των απορρίψεων που καταγράφεται στις πάγιες εντολές πληρωμής λογαριασμών, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΣ αυξήθηκαν κατά 29,5% το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πρόκειται για πάγιες εντολές που έχουν συνδεθεί με τραπεζικούς λογαριασμούς για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, ύδρευσης ή άλλων υποχρεώσεων, και οι οποίες όταν φθάνει η στιγμή της εξόφλησης απορρίπτονται από τις τράπεζες με το αιτιολογικό ότι οι λογαριασμοί δεν έχουν επαρκές υπόλοιπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ, που αποτελεί τον εθνικό φορέα εκκαθάρισης όλων των συναλλαγών, οι απορρίψεις το επτάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν στα 4,2 εκατ. από 3,3 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας άνοδο κατά 29,5%, ποσοστό τριπλάσιο από την αύξηση που κατέγραψε το ίδιο διάστημα ο αριθμός των πάγιων εντολών στη χώρα μας για την πληρωμή λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πάγιων εντολών αυξήθηκε στα 10,7 εκατ. έναντι 9,7 εκατ. το 2021, καταγράφοντας ετήσια άνοδο κατά 9,9%, με τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή 4,6 εκατ., να αφορά πάγιες εντολές για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος. Ετσι, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν την πάγια εντολή για την πληρωμή των μηνιαίων λογαριασμών, όταν φθάσει η στιγμή που η εταιρεία θα πρέπει να τραβήξει τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό, αυτός εμφανίζεται χωρίς επαρκές υπόλοιπο, με συνέπεια η τράπεζα να απορρίπτει τη συναλλαγή.

4,2 εκατ. πάγιες εντολές απορρίφθηκαν από τις τράπεζες στο 7μηνο, καθώς οι λογαριασμοί δεν είχαν επαρκές υπόλοιπο.

Η αύξηση των απορρίψεων αποτελεί ανησυχητικό σημάδι που δείχνει την έλλειψη ρευστότητας ακόμη και από νοικοκυριά που έχουν επιλέξει εκούσια την πληρωμή των υποχρεώσεών τους μέσω πάγιας εντολής, προεξοφλώντας τη δυνατότητά τους να έχουν διαθέσιμο υπόλοιπο, κάτι που τελικώς δεν επαληθεύεται τη στιγμή της εξόφλησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές εταιρείες –κυρίως ενέργειας– δίνουν κίνητρο για τη σύνδεση του λογαριασμού με πάγια εντολή, ενώ άλλες –κυρίως τηλεπικοινωνιών– έχουν κάνει υποχρεωτική τη διασύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό όταν ο λογαριασμός εκδίδεται ηλεκτρονικά.

'Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ τα τρία τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση (21%) των πάγιων εντολών για την εξόφληση του ρεύματος, ενώ σταθερές εμφανίζονται οι πάγιες εντολές για την πληρωμή λογαριασμών τηλεφωνίας. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία πάγιων εντολών είναι η εξόφληση ασφαλίστρων, που αυξήθηκε επίσης κατά 45,6% τα τελευταία τρία χρόνια.

Η πληρωμή των μηνιαίων υποχρεώσεων μέσω πάγιας εντολής δεν αποτελεί διαδεδομένο τύπο πληρωμών στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές που προκρίνουν αυτόν τον τύπο συναλλαγών για την εξόφληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άμεσες χρεώσεις, κατηγορία στην οποία εμπίπτουν οι πάγιες εντολές, αντιπροσωπεύουν με βάση στοιχεία της ΕΚΤ για το 2021 το 20% των συναλλαγών στην Ε.Ε. έναντι μόλις 1,2% στην Ελλάδα, με τον αριθμό των άμεσων χρεώσεων ανά κάτοικο να διαμορφώνεται στις 67,6 συναλλαγές στην Ε.Ε. έναντι μόλις 2,4 ανά κάτοικο στη χώρα μας.



kathimerini.gr