MY KTEO

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Σύνταξη: Πώς μπορείτε να την λάβετε χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης


Δύο νέες δυνατότητες  για να λάβουν σύνταξη  έχουν οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, όπως  αναφέρεται στην εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ που φέρει τον τίτλο “Aναγνώριση υπολειπόμενου χρόνου για τη λήψη σύνταξης – συμπλήρωση χρόνου με προαιρετική ασφάλιση”.

Α. Η ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ  (ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ)

Δίνεται η  δυνατότητα σε ασφαλισμένους σε φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2022, να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή 6 μήνες, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας των φορέων στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων  τα εξής:

Δικαιούχοι
Δικαιούχοι για την εν λόγω αναγνώριση είναι ασφαλισμένοι σε π. Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Προϋποθέσεις αναγνώρισης
Προκειμένου οι ανωτέρω ασφαλισμένοι να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:
  • Να έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2022.
  • Να έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4350 έως 4499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης, αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους π. Φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ
  • Να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόληση/δραστηριότητα και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.
  • Να μην έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης
  • Να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  • Να μην δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο ή στην Τράπεζα της Ελλάδος ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού
  • Να μην έχουν αναγνωρίσει πάνω από πέντε έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
Η αναγνώριση κατά ρητή διατύπωση γίνεται προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας των φορέων στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι.

Υπολογισμός εισφοράς αναγνώρισης
Η αναγνώριση γίνεται με εφάπαξ καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, που αντιστοιχούν στον αναγνωριζόμενο χρόνο ασφάλισης, με βάση το ισχύον κατά την αναγνώριση ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

ΠΟΣΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ = (ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ή ΜΗΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ) Χ (ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ) Χ (ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ).

Δεν προβλέπεται έκπτωση, ούτε άλλος τρόπος καταβολής των εισφορών, και προκειμένου να καταστεί ισχυρός ο χρόνος, θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές.

Διαδικασία
Το αίτημα αναγνώρισης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του ν.4921/2022, Μισθωτών και Μη Μισθωτών, υποβάλλεται στο Τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών της Τοπικής Διεύθυνσης του τόπου κατοικίας, εκτός από την περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών (π. ΟΑΕΕ), που το αίτημα υποβάλλεται στην Τοπική Διεύθυνση της έδρας της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ακολουθεί έλεγχος προϋποθέσεων και έκδοση σχετικής Απόφασης.

Β. ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ)
Δίνεται  δυνατότητα σε όσους έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας ή για 20 μήνες εντός ημερολογιακής περιόδου 5 ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης να προβούν σε προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης τους, για διάστημα μέχρι 3 έτη από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Στην εγκύκλιο για την αυτή τη δυνατότητα αναφέρονται τα εξής:

Δικαιούχοι 
Στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης της ανωτέρω διάταξης μπορούν να υπαχθούν ασφαλισμένοι σε π. φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e – Ε.Φ.Κ.Α

Προϋποθέσεις υπαγωγής
Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή είναι οι ακόλουθες:
  • Να έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.
  • Να έχουν ασφαλισθεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας όσον αφορά τους μισθωτούςή 20  μήνες όσον αφορά τους μη μισθωτούς εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε – ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
  • Να έχουν διακόψει την ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ.
Προσοχή:
  • Για την υπαγωγή στην εν λόγω προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης δεν θα παραπέμπονται οι ασφαλισμένοι σε Υγειονομικές Επιτροπές, δηλαδή δεν θα ελέγχεται η συνδρομή της προϋπόθεσης της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4387/2016, περί μη αναπηρίας του ασφαλισμένου.
  • Δεδομένου ότι η διάταξη αναφέρει ημέρες εργασίας οι  500 ημέρες ή οι 20 μήνες ασφάλισης, θα πρέπει να προέρχονται από υποχρεωτική ασφάλιση.
  • Ο συνολικός χρόνος της προαιρετικής ασφάλισης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4921/2022 δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3  έτη από την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
  • Η αίτηση για υπαγωγή στις παραπάνω διατάξεις προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, μπορεί να υποβληθεί ακόμα και αν κατά την εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης διαπιστωθεί ότι υπολείπονται έως 3 έτη για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης γήρατος.
  • Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4921/2022 εφαρμόζονται και επί αιτήσεων συνταξιοδότησης που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του νόμου.
  • Ο χρόνος της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης αρχίζει από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και διαρκεί για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπολείπεται – πλην του μήνα υποβολής της αίτησης για τους μισθωτούς – των είκοσι πέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα και του ενός (1) μήνα για μη μισθωτούς
Υπολογισμός εισφοράς προαιρετικής συνέχισης ασφάλισης
Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής των εισφορών, τη βάση υπολογισμού των εισφορών, τους λόγους διακοπής, αναστολής, απώλειας, την προθεσμία καταβολής των εισφορών, τα πρόσθετα τέλη ισχύουν οι διατάξεις του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν (εγκύκλιος 3/2018 του e-ΕΦΚΑ).

Διαδικασία
Τα αρμόδια Τμήματα Ασφάλισης και Εισφορών, εφόσον ενημερωθούν για αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 53 του ν.4921/2022 θα προβαίνουν σε έλεγχο των προϋποθέσεων υπαγωγής, θα εκδίδουν σχετική Απόφαση και θα παρακολουθούν την όλη διαδικασία.

Κατά ρητή διατύπωση της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4921/2022 η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης πραγματοποιείται προκειμένου να συμπληρωθεί ο ελάχιστος συνολικός χρόνος ασφάλισης για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

Επισήμανση:
• Οι διατάξεις του άρθρου 53 του ν.4921/2022 αφορούν αποκλειστικά τον κλάδο κύριας σύνταξης.
• Με την ολοκλήρωση της μηχανογραφικής εφαρμογής θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες.


enikonomia.gr