MY KTEO

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Νέες υπέρογκες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβρη σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης

 


Η κούρσα της ακρίβειας δεν έχει τελειωμό και μετά τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα τον Αύγουστο, ακολουθεί ένα νέο κύμα τον Σεπτέμβρη, που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στα λαϊκά νοικοκυριά. Εκατομμύρια σπίτια βιώνουν τον Γολγοθά εδώ και μήνες. Σε κάποια προϊόντα οι ανατιμήσεις φτάνουν ακόμα και το 40%, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» με σπασμένα φρένα, στο 11,5%.

 

Την ίδια στιγμή, οι υπέρογκοι λογαριασμοί του ρεύματος, που έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν με τη νέα τιμολόγηση και την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στις βασικές χρεώσεις, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν έχει τέλος.

 

Μάλιστα, την Πέμπτη 25 Αυγούστου σημειώθηκε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου, που έφτασε τα 314 ευρώ η μεγαβατώρα. Η αντίστοιχη περσινή τιμή (Αύγουστος 2021) ήταν 27 ευρώ! Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκε αύξηση 1.066%. Επιπλέον, η τιμή χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια έφτασε χτες στα 402 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα, όταν η αντίστοιχη τιμή τον Αύγουστο του 2021 ήταν 121,72 ευρώ, δηλαδή αύξηση σε ένα χρόνο 230%!

 

Στο μέτωπο των ανατιμήσεων, τουλάχιστον 40 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης έχουν ή πρόκειται να σημειώσουν αύξηση της τιμής τους έως και 20% σε δύο δόσεις, Αύγουστο και Σεπτέμβρη, φέρνοντας νέες περικοπές στις αγορές των πολιτών, οι οποίοι πλέον φροντίζουν να αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα για το νοικοκυριό τους.

 

Ειδικότερα, τον Αύγουστο, στον πρώτο γύρο των ανατιμήσεων αυξήθηκαν οι τιμές στα εξής αγαθά:

 

Προϊόντα τομάτας και κέτσαπ 15%

Φρέσκες σαλάτες 12%

Χαρτικά 3% - 11%

Παξιμάδια 10%

Γιαούρτια 9%

Δημητριακά 8%

Γάλα, αλλαντικά, καφές, φρυγανιές 4% - 6%.

Από αρχές Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέος και πιο βαρύς γύρος ανατιμήσεων, φτάνοντας ακόμη και στο 20% και αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής αγαθά:

 

Κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ έως και 20%.

Καθαριστικά πανάκια και κρασιά έως 14%.

Τυριά έως 12%.

Αλκοολούχα ποτά έως 10%.

Σαπούνια, αλουμινόχαρτο, υγρά πιάτων και αποσμητικά έως 9%.

Ζυμαρικά, καθαριστικά, μαλακτικά ρούχων, χυμοί και οδοντόκρεμες έως 8%.

Ρυζογκοφρέτες 7%.

Ρύζι, τσάι και βούτυρο 5%.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που υπάρχουν στην πλατφόρμα - παρατηρητήριο τιμών «e-καταναλωτής» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μάρτη 2022 (μέση τιμή) έχει φτάσει να έχει τώρα (τιμές Αυγούστου) μέση τιμή 1,74 ευρώ, αύξηση δηλαδή 36%.

 

Ανάλογη είναι η αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου. Η συσκευασία ενός λίτρου επώνυμου προϊόντος έχει σήμερα μέση τιμή 4,91 ευρώ, από 3,62 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση δηλαδή 35,64%.

 

Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 700 γρ.) που την 1η Μάρτη είχε μέση τιμή 1,59 ευρώ, τώρα έχει μέση τιμή 1,85 ευρώ, αύξηση δηλαδή 16,35%.

 

Τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών είναι αποκαλυπτικά και για τα γαλακτοκομικά:

 

Το επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι πωλείται πλέον (συσκευασία 3 x 200 γρ.) προς 3,48 ευρώ, από 3,20 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση δηλαδή 8,75%.

 

Το φρέσκο γάλα (συσκευασία 1 λίτρου), από 1,38 ευρώ όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τώρα έχει μέση τιμή 1,67 ευρώ, αύξηση δηλαδή 21%, ενώ κατά 10,74% έχει αυξηθεί η μέση τιμή επώνυμης συσκευασμένης φέτας.

 

Σε άλλα τρόφιμα, τα οποία μάλιστα αποτελούν βασικό είδος διατροφής για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια, καταγράφονται επίσης πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών.

 

Στα ζυμαρικά (μακαρόνια Νο 6, συσκευασία του μισού κιλού) παρατηρούνται ανατιμήσεις σχεδόν 12% και στις φακές σχεδόν 5%.

 

Πάνω από 20% είναι οι αυξήσεις τιμών σε αλλαντικά, ενώ ακόμη και τα δημοφιλή σνακ, όπως τα κρουασάν, πωλούνται κατά 13% και πλέον ακριβότερα σε σύγκριση με 5 μήνες πριν.

 

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω ενεργειακού κόστους και αύξησης τιμών πρώτων και δεύτερων υλών, από χημικές πρώτες ύλες έως πλαστικά και χαρτί, έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές και στα βασικά είδη του νοικοκυριού που δεν είναι τρόφιμα. Ετσι, στο ενδεικτικό «καλάθι» του νοικοκυριού η μεγαλύτερη αύξηση τιμής, 44,13%, παρατηρείται στα χαρτιά υγείας, αλλά και σε απορρυπαντικά.

 

Συνολικά το κόστος του ενδεικτικού «καλαθιού» εκτιμάται - με συντηρητικούς υπολογισμούς - ότι έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο κατά 8,17%.

 

Ένας στους δύο κόβει τα ψώνια του

Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά αποτυπώνεται εν μέρει από στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες καταναλωτικών τάσεων. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχει επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος λόγω της ακρίβειας, ενώ ακόμα χειρότερη αναμένεται η κατάσταση το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

 

Οι αυξήσεις τιμών κυρίως στην Ενέργεια διαλύουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οδηγούν σε περικοπές αγορών, με σκοπό τα νοικοκυριά να καλύψουν λογαριασμούς πάγιων υποχρεώσεων. Η αρνητική επίδραση του κόστους Ενέργειας στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών έχει οδηγήσει 1 στους 2 Ελληνες καταναλωτές να έχει μειώσει τις δαπάνες του για αγορά προϊόντων.

 

Μάλιστα, οι πληρωμές λογαριασμών για πάγια έξοδα φαίνεται ότι αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών, οδηγώντας σε ψαλίδι τις υπόλοιπες δαπάνες. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει, δεδομένου ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί οι νέες χρεώσεις από τους προμηθευτές για το ηλεκτρικό ρεύμα για τον μήνα Αύγουστο.