MY KTEO

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Στροφή Μητσοτάκη προς την κομματική βάση- Επιχείρηση συσπείρωσης


Η ακρίβεια  και οι πολλαπλές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης “κοστίζουν” πολιτικά στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, που βρίσκονται πλέον “στην άμυνα” και τις επόμενες εβδομάδες θα υποστούν μεγαλύτερη πίεση, καθώς θα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι απώλειες σε εκλογική δύναμη είναι βέβαια περιορισμένες ακόμη, όπως τουλάχιστον δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ομως στο Μαξίμου και στο επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος ανησυχούν περισσότερο για τη δυναμική που αναπτύσσεται στο εκλογικό σώμα και μπορεί μελλοντικά να θέσει υπό αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ, η οποία επί του παρόντος θεωρείται βέβαιη από “εκλογολόγους” και πολιτικούς αναλυτές.

Η ανάσχεση αυτής της δυναμικής γίνεται τώρα ο κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού, που αλλάζουν τακτική και από την “επίθεση”  προς τον κεντρώο-κεντροδεξιό χώρο στρέφονται στην “άμυνα”, θέτοντας ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη  του “ζωτικού χώρου” της ΝΔ.

Πρωταρχική επιδίωξη η συσπείρωση της  εκλογικής βάσης του κόμματος, που αποτελείται κυρίως από παραδοσιακούς “δεξιούς” ψηφοφόρους και -αναλογικά ελάχιστους -  κεντρώους και φιλελεύθερους κεντροδεξιούς.

Αρκεί η πρωτιά
Καθώς η αυτοδυναμία δεν αποτελεί πλέον ρεαλιστικό στόχο, πρωταρχική επιδίωξη καθίσταται η διατήρηση της πρώτης θέσης στις κάλπες – και προς το παρόν στις δημοσκοπήσεις – με οποιαδήποτε διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μαξίμου και στο κομματικό επιτελείο της Οδού Πειραιώς εκτιμούν ότι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, θα έχει την πρωτοβουλία κινήσεων και θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η συγκρότηση βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με ή χωρίς τη συμμετοχή άλλου κόμματος.

Κορυφαία κομματικά στελέχη εκφράζουν την άποψη ότι για να παραμείνει πρώτο κόμμα, η ΝΔ δεν χρειάζεται να αναλωθεί σε μάχες αμφίβολου αποτελέσματος προσπαθώντας να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον κεντρώο και τον κεντροαριστερό χώρο. Της αρκεί να συσπειρώσει την εκλογική της βάση, να συγκρατήσει τους δικούς της ψηφοφόρους και να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις διαρροές προς άλλα κόμματα.

Κίνδυνος μεγάλων διαρροών υπάρχει βέβαια και προς τα δεξιά, ιδιαίτερα στις αμέσως επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική και πολλοί ακροδεξιοί σχηματισμοί θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν εκπροσώπηση στη Βουλή.

 Δεν θέλουν "κεντροαριστερούς"
Στους κόλπους του κόμματος εκφράζονται μάλιστα αντιρρήσεις και διαφωνίες σε προτάσεις για άνοιγμα προς το κέντρο, που θα συνδυαστεί με τοποθετήσεις σε κυβερνητικές θέσεις και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ προσωπικοτήτων από τον κεντροαριστερό χώρο. Οπως τονίζουν οι διαφωνούντες, τέτοιες κινήσεις θα προκαλούσαν μεγαλύτερη “δυσφορία” στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ,  στρέφοντας πολλούς σε άλλες επιλογές ψήφου.

Η συσπείρωση της εκλογικής βάσης  γίνεται λοιπόν η αναγκαία προϋπόθεση  για να μπορέσει η ΝΔ να παραμείνει πρώτο κόμμα. Σ' αυτή την προσπάθεια  θα συστρατευθούν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, που θα “οργώσουν” τον επόμενο μήνα όλη τη χώρα, για να έρθουν σε άμεση επαφή με την κομματική βάση. Οι περιοδείες  του Κ. Μητσοτάκη θ' αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα από τη Βόρεια Ελλάδα, πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ.



sofokleousin.gr