MY KTEO

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Δύσκολο φθινόπωρο, βαρύς ο χειμώνας

 


Οι τελευταίες εξελίξεις συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τα νοικοκυριά, τα οποία με καθηλωμένα εισοδήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι της ακρίβειας, το οποίο ολοένα και περισσότερο εντείνεται.

 

Πιο επώδυνες είναι οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αλλά και στα υγρά καύσιμα, τα οποία συνολικά απορροφούν ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματος των πολιτών.

 

Παρά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση το πρόβλημα παραμένει οξύ, καθώς το ενεργειακό κόστος ελάχιστα τιθασεύεται. Ακολουθούν οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη τροφίμων, οι οποίες περιορίζουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.

Την ίδια στιγμή τα εισοδήματα παραμένουν παγωμένα, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αύξηση αποδοχών, πλην ίσως του κατώτατου μισθού που αφορά, μόνο ένα μικρό μέρος των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα και όχι φυσικά το σύνολο.

 

Επίσης, η νομοθετημένη αύξηση των συντάξεων για την 1-1-2023, που θα είναι περίπου 5%-6% (το μισό του αθροίσματος της μεταβολής του ΑΕΠ και του πληθωρισμού), θα αφορά περίπου το 1/3 των συνταξιούχων που δεν έχουν την αποκαλούμενη «προσωπική διαφορά».