MY KTEO

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Εκλογές: Γιατί η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο της εξάντλησης της τετραετίας - Οι τρεις λόγοι




Κάλπες στο τέλος της τετραετίας έχει αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας εισηγήσεις για επίσπευση των εκλογών και αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο αυτής της κίνησης. Τα σενάρια για μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση- που επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις- έκλεισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στην Ολομέλεια σημείωσε πως δεν θα «φυγομαχήσει» αναγνωρίζοντας βέβαια πως έρχεται δύσκολος χειμώνας.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν ουκ ολίγοι υποστηρικτές ενός φθινοπωρινού εκλογικού αιφνιδιασμού, καθώς έρχεται ενεργειακή βαρυχειμωνιά και αυτό θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο. Ωστόσο, οι σχετικές εισηγήσεις δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στο Μέγαρο Μαξίμου και παραμένει ο σχεδιασμός για κάλπες την Άνοιξη του 2023.

 Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση, η οποία μπορεί να κρύβει και πολιτικές παγίδες καθώς το σκηνικό στην ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ρευστό. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να φανεί πως σέρνεται στις κάλπες υπό το βάρος των όσων αποκαλύφθηκαν για τις παρακολουθήσεις αλλά ούτε και να περάσει η εικόνα πως επιχειρεί τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Στόχος είναι να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα, με τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να συζητείται αύριο στην Ολομέλεια (αρκούν 120 ψήφοι για να περάσει).

 Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με το αφήγημα που προτάσσει η κυβέρνηση για να κερδίσει το κεντρώο ακροατήριο. Η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να φτάσει στις κάλπες με το σύνθημα «σταθερότητα ή περιπέτειες». Επομένως μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα - τουρκική προκλητικότητα, ενεργειακό, ακρίβεια- θα οδηγούσε στην ανατροπή αυτού του αφηγήματος.

 Ο τρίτος λόγος που οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας έχει σχέση με την οικονομία. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή θα περιοριστούν (ωστόσο είναι δεδομένο πως δεν θα εξαλειφθούν) οι επιπτώσεις του κύματος ανατιμήσεων.