MY KTEO

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Αυξήσεις δίχως τέλος για τα καύσιμα - Πρόβλεψη «φωτιά» για πετρέλαιο θέρμανσης


Η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης αλλά και θέρμανσης στη χώρα μας.

Χωρίς «φρένο» συνεχίζει η αύξηση στις τιμές των καυσίμων στην χώρα μας. Για τις ανατιμήσεις που περνούν από τα διυλιστήρια στις αντλίες των πρατηρίων μίλησε στο Newsbomb.gr το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

«Οι τιμές είναι ανοδικές χωρίς άλματα. Στις αυξήσεις προηγείται το πετρέλαιο και μετά ακολουθεί η απλή αμόλυβδη η οποία αγγίζει τα επτά λεπτά, ανέφερε η κ. Ζάγκα μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Και πρόσθεσε: «Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος της απλής αμόλυβδης είναι δύο ευρώ».

H κυρία Ζάγκα εστίασε στη διακύμανση των τιμών καυσίμων τον Αύγουστο λέγοντας: «Στα τιμολόγια φαίνεται ότι οι τιμές είναι ανοδικές αλλά χωρίς άλματα. Από μέσα Αυγούστου η απλή αμόλυβδη έχει πάρει επτά λεπτά αύξηση ενώ το πετρέλαιο έχει αυξηθεί 15 λεπτά. Δηλαδή η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει το 1,70 ευρώ».

Όσον αφορά τις αυξομειώσεις των τελευταίων εβδομάδων στις διεθνείς τιμές των καυσίμων η εκπρόσωπος των πρατηριούχων είπε: «Ξεπέρασε τα 100$ το βαρέλι το brent. Οι διεθνής τιμές μας επηρεάζουν, τώρα τι παιχνίδια παίζονται και ανεβαίνουν οι τιμές, δεν το γνωρίζουμε».

Πέρα όμως από την πορεία της βενζίνης, μοιράστηκε και την εκτίμηση της, βάσει της πορείας διεθνώς των τιμών του πετρελαίου, για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. «Αν ξεκινούσαμε τώρα η τιμή πετρελαίου θέρμανσης θα κυμαινόταν στο 1,60 – 1,65 αλλά δεν μπορούμε το πούμε με σιγουριά καθώς έχουμε 1,5 μήνα μπροστά μας. Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε απλά να παρακολουθούμε», κατέληξε η κυρία Ζάγκα.

Σε κάθε περίπτωση αν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπεράσει το 1,65 ευρώ ανά λίτρο, σίγουρα θα καταστήσει απαγορευτική τη χρήση του από τους καταναλωτές τον χειμώνα που έρχεται.

Κρίσιμες αποφάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης
Υπενθυμίζεται ότι εντός της εβδομάδας θα καταλήξει το οικονομικό επιτελείο στα μέτρα ενίσχυσης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και θα αφορούν στον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει και μία σειρά προτάσεων, όπως η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και στα τρόφιμα, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη και η κατάργηση ή έκπτωση του τέλους επιτηδεύματος.

Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα.

Με ορατό τον κίνδυνο το κόστος της θέρμανσης να εκτοξευθεί εφέτος ακόμη και πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, τα 167 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι ως επίδομα θέρμανσης σε 830.000 νοικοκυριά μοιάζει πολύ μικρό για να περιορίσει το πολύ υψηλό κόστος.

Η αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, ωστόσο το επιπλέον ποσό που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια. Όσο υψηλότερη η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο μεγαλύτερο το κόστος επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια τόσο στενότερα τα περιθώρια για άλλα μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων και το επίδομα θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια το επίδομα θέρμανσης έχει διευρυνθεί και καλύπτει όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, ακόμη και τα καυσόξυλα. Και πάλι όμως τα τελικά στατιστικά στοιχεία από την περυσινή σεζόν δείχνουν ότι, πρακτικά, αυτοί που εισπράττουν το επίδομα είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν πετρέλαιο: σε σύνολο 830.000 δικαιούχων, οι 642.000 αγόρασαν πετρέλαιο και οι υπόλοιποι 187.000 φυσικό αέριο και λοιπά καύσιμα.

Κατά συνέπεια, στην επικαιροποίηση των κριτηρίων θα αναζητηθεί όχι μόνο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, αλλά και τρόπος να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων, ειδικά αυτών που ζουν σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου και οι οποίες είναι πιθανό να μείνουν χωρίς θέρμανση λόγω κόστους ή ασυμφωνίας στις γενικές συνελεύσεις.

Για την ενίσχυση των νοικοκυριών θα προωθηθεί και η επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου, ωστόσο και πάλι τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια θα κρίνουν το κατά πόσον η επιδότηση θα μπορεί να ξεπερνά τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεδομένου ότι και αυτά τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.


Newsbomb.gr