MY KTEO

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Πολιτική αστάθεια, σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου και γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ τρίβουν τα χέρια τους


Από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς, η υπόθεση των υποκλοπών και της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν ανέλπιστο δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, για μια σειρά από πολιτικούς τε και επικοινωνιακούς λόγους. 

1. Οδήγησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην απόλυτη ρήξη με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακριβώς στο χρονικό σημείο εκείνο όπου οι πιέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη ολοένα και αυξάνονταν για να αποφασίσει "με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει".

Τούτων δοθέντων,  η δυστοκία του κόμματος να εξηγήσει ότι δεν είναι προϊόν μικρομεγαλισμού η επιμονή σε "αυτόνομη πολιτική πορεία", μαζί με κάποιες ...φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του, δυσχέραιναν έτι περαιτέρω την προσπάθεια. Η αλήθεια είναι ότι -και- στους ψηφοφόρους του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να εξηγήσει γιατί δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τη Ν.Δ παρά με το ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί ήταν "λυμένη υπόθεση" ελέω του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. 

Ένα ωραίο ( sic) αυγουστιάτικο πρωινό Παρασκευής, με την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ βγήκε από τη μέγγενη της πίεσης για συνεργασία με την κυβερνητική παράταξη και ναυάγησαν οι όποιες προσδοκίες: "Πώς να συνεργαστεί τώρα ο Ανδρουλάκης με αυτόν που τον παρακολουθούσε;", ήταν η ερώτηση που κυριαρχούσε (και) τις πρώτες ώρες των αποκαλύψεων στα πολιτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια. 

Κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλήρη ρηγμάτωση Χαριλάου Τρικούπη- Μαξίμου; Αναμφισβήτητα, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο πρόεδρός του, λίγο πριν σκάσει η ιστορία των υποκλοπών, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη του ζητούσε διαρκώς, επιμόνως και εναγωνίως να δεσμευτεί πως δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ.  

2. Λαβώθηκε το προφίλ του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την εικόνα του εγγυητή των Θεσμών, του Κράτους Δικαίου και της πιστής προσήλωσης στις αρχές της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Η ταραχή που επικράτησε στην κυβέρνηση από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, την οδήγησε να απωλέσει συχνά την ψυχραιμία της και να επιτεθεί σε ξένα ΜΜΕ και ονομαστικά σε δημοσιογράφους. Ομολογουμένως, όχι σοφή επιλογή την οποία αξιοποίησε η Κουμουνδούρου για να "ρεφάρει" τις επιθέσεις σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους κατά την περίοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

3. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις ( GPO/ Marc) με μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τα ευρήματα σε ποιοτικά στοιχεία, καταδεικνύουν τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας. Κίνδυνος που επανέφερε τα σενάρια νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να καθίσταται πιο εύκολη η επίτευξη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα που όποια δημοσκόπηση από τις δύο και αν επιλέξει να σπουδαιολογήσει κανείς, παραμένει με ασφαλή διαφορά για την ώρα, η Ν.Δ. 

Εκλογικός νόμος
Πολλή μελάνη έχει χυθεί το προηγούμενο διάστημα για νέα αλλαγή εκλογικού νόμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεχόταν εισηγήσεις ( και πιέσεις) στην κατεύθυνση αλλαγής του προκειμένου να "κλειδώσει" η Ν.Δ την αυτοδυναμία και να μην έχει ανάγκη από κυβερνητικά υποστηλώματα ( βλέπε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός , έχει ξεκόψει δημόσια και επανειλημμένως ότι συζητά το σενάριο παρά τις υπαρκτές εισηγήσεις που έχει δεχθεί.

Χθες, επανήλθε στην ατζέντα της επικαιρότητας, δια του βουλευτή της Ν.Δ Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή: 

"Να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια. μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση του τρίτου κόμματος που δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση της συγκρότησης συναινέσεων και συνεννόησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα και οι εθνικές προκλήσεις που έχει η χώρα". 

Η Ντόρα Μπακογιάννη ρωτήθηκε μετά την τοποθέτηση του συναδέλφου της , επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει η συζήτηση αυτή στα βουλευτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια καθώς εκλογικός νόμος με μπόνους 50 εδρών δίνει δυνατότητες σταθερότητας πιο μεγάλες αλλά υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους πρωθυπουργούς που πιέζονται, έχει τοποθετηθεί σχετικώς και εν πάση περιπτώσει είναι μια δική του απόφαση.

Κεντρικά, δια του εκπροσώπου της Γ. Οικονόμου, η κυβέρνηση έκλεισε ξανά το θέμα: Προχωράμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. 

Στην Κουμουνδούρου πάντως, καιροφυλακτούν: Εάν αλλάξουν τον εκλογικό νόμο πάλι, θα είναι ομολογία ήττας πέρα από πρωτοφανή θεσμική παρακμή, είναι η σταθερή επωδός.

         

capital.gr της Νίκης Ζορμπά