MY KTEO

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Καθυστερούν οι νέες συντάξεις - Γιατί κόλλησε η διαδικασία


«Στόμωσε» η διαδικασία των «συντάξεων εμπιστοσύνης» και η αρχική… επιτάχυνση δίνει την θέση της στην συνήθη γραφειοκρατία.

Ενώ η κυβερνητική δέσμευση ήταν για την διεκπεραίωση όλων των παλαιών αιτήσεων (που είχαν κατατεθεί μέχρι 31/3/2022) μέσα στον περασμένο Ιουλίου, ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι στα τέλη αυτού του μήνα, ο κύριος όγκων των εκκρεμοτήτων μεταφέρεται για μετά τα… πρωτοβρόχια (τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο). Παράλληλα υπάρχουν και περίπου 250.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις που θα μεταφερθούν για το… 2023.

Αναλυτικά:
Η «σύνταξη εμπιστοσύνης» δηλαδή η εκκαθάριση των αιτήσεων με βάσει τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, έφθασε στα όριά της, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες με ελλιπή στοιχεία, δικαστικές εκκρεμότητες κ.α. Κυρίως όμως απουσιάζουν οι υπάλληλοι που θα «φορτώσουν» τα στοιχεία στο σύστημα ώστε να αρχίσει η «αυτοματοποιημένη» έκδοση των συντάξεων.

Κατά συνέπεια προκύπτει αναπόδραστη η ανάγκη επικοινωνίας των υπηρεσιών με τους ασφαλισμένους και τα ταμεία όπου υπήρχε διαδοχική ασφάλιση. Κάτι τέτοιο όμως δεν… επιτρέπεται καθώς προτεραιότητα του υπουργείο Εργασίας είναι να μειωθούν οι εκκρεμότητες με όσες αιτήσεις μοιάζουν πλήρεις και γίνει κατορθωτό να «φορτωθούν» στο σύστημα, έστω και εάν υπάρχουν λάθη. Έτσι ώστε να μειωθεί το στοκ των αιτήσεων. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση των δανειστών ώστε να αποδοθούν στη χώρα μας τα κέρδη από τα κρατικά ομόλογα που κατέγραψαν τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περίοδο των κρίσης χρέους.

Έτσι για το επόμενο δίμηνα (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) μεταφέρεται η έκδοση των περίπου 30.000 συντάξεων, από το στοκ των 64.000 που ο ΕΦΚΑ θεωρεί «διαχειρίσιμες». Αυτό σημαίνει ότι:

1. Οι ασφαλισμένοι θα πληρωθούν τις συντάξεις τους στα τέλη Οκτωβρίου, στην καλύτερη των περιπτώσεων) όσες εκκαθαριστούν τον επόμενο μήνα και στα τέλη Νοεμβρίου (με τις συντάξεις Δεκεμβρίου) όσες αιτήσεις εκκαθαριστούν τον Οκτώβριο.

2. Σεδόν άλαλες 30.000 αιτήσεις θα μείνουν σε εκκρεμότητα σαν «δυσεπίλυτες» (ανάγκη επικοινωνίας με τον ασφαλισμένο, υποχρεωτική αλληλογραφία με τα συνιστώντα ταμεία κ.α.)

3. Ο αριθμός των 30.000 εκκρεμοτήτων που έχουν διαδοχικό χρόνο στην αλλοδαπή (κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ.) έχει μείνει σχεδόν ανέπαφο και μέχρι τον Οκτώβριο είναι ζητούμενο εάν θα προωθηθεί το ένα μικρό μέρος αυτών.

4. Ο ρυθμός εκκαθάρισης των 60.000 διπλών συντάξεων (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΤΣΑΥ ή ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.) είναι υποτονικός.

5. Οι 130.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ δεν αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας αφού τώρα «κινεί» τις υποδείξεις των δανειστών για τις κύριες συντάξεις, υποθέσεις που οι Βρυξέλλες θεωρούν «υποχρεώσεις του κράτους προς τους προμηθευτές».



iEidiseis.gr του Χρήστου Μέγα