MY KTEO

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου: Η διαχείριση των απορριμμάτων έφερε εντάσεις και εκατέρωθεν κατηγορίες για απραξία


Δεν έλειψαν οι εντάσεις και από τη χθεσινή δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η λύση που προκρίνεται από τον ΦοΔΣΑ για μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Άμφισσας.

Ο δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Φορέα, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο ΧΥΤΑ Τρικάλων, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου. Με τον Θανάση Μπουραντά να επισημαίνει ότι η λύση που προκρίνεται, κόντρα στη θέληση των δημάρχων, είναι η μεταφορά των απορριμμάτων των τριών δήμων στο ΧΥΤΑ Άμφισσας. Την τελική απόφαση όμως θα την πάρει, σύμφωνα με τον δήμαρχο το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στο σημείο εκείνο ο δήμαρχος διέκοψε την ενημέρωση όταν αντιλήφθηκε ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς, γελούσε. «Μη γελάς ρε Θωμά τώρα» είπε ο δήμαρχος και ακολούθησε ο Δημήτρης Θωμάς: «Αφού για γέλια είναι». «Για γέλια είσαι εσύ» είπε ο κ. Μπουραντάς και συνέχισε: «Δεν ντρέπεσαι λιγάκι που γράφεις όλο βλακείες. Ντρέπομαι κιόλας να τα πω».

Στην τοποθέτησή του επι του θέματος ο Δημήτρης Θωμάς κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν αντιμετωπίζει με την πρέπουσα σοβαρότητα το θέμα, αλλά απαξιωτικά. Εξηγώντας τόνισε ότι ως όφειλε δεν το έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν αισθάνθηκε ο δήμαρχος την ανάγκη να ενημερώσει σχετικά το σώμα. 

Από την άλλη ο Θανάσης Μπουραντάς επέρριψε ευθύνες στον ΦοΔΣΑ, αφού με δική του ευθύνη δεν έχει προχωρήσει το νέο έργο κατασκευής ΜΕΑ στη Χαλκίδα, αλλά και το νέο κύτταρο στη Θήβα, όπου θα αποτελούσε την ιδανική λύση για τους δήμους της Νότιας Εύβοιας. «Ζητάμε από τον Φορέα να βοηθήσει την κατάσταση λόγω και μεγαλύτερης εμπειρίας, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Αν συζητάγαμε θα βρισκόταν λύση. Μην νομίζετε όμως ότι και εμείς θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπαράκος, με τη σειρά του εξήγησε ότι οι δήμοι της Νότιας Εύβοιας βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας επειδή δεν υπάρχει στην περιοχή ΧΥΤΑ. Άφησε μάλιστα αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, αφού η δυνατότητα κατασκευής ΧΥΤΑ δινόταν μέχρι και πριν 10 χρόνια και δεν έκανε τίποτα.

Το γάντι σήκωσε ο πρώην δήμαρχος που κατηγόρησε μεταξύ άλλων και τον Θανάση Μπουραντά ότι την περίοδο 2012-13 που ήταν αντιπεριφερειάρχης δεν στήριξε την προσπάθεια της τότε δημοτικής αρχής για κατασκευή ΜΕΑ αρχικά στο Κριεζά και μετά στους Παραμερίτες. Επίσης υπογράμμισε ότι η τότε αντιπολίτευση έβαζε τρικλοποδιές στην όποια προσπάθεια γινόταν. «Βρήκαμε τοίχο» είπε και ο πρώην αντιδήμαρχος Τάσος Βλάχος.

Ο Δημήτρης Θωμάς μάλιστα είπε απευθυνόμενος στον Θανάση Μπουραντά για την τωρινή κατάσταση: «Στην πράξη έδειξες ότι τα κάνεις θάλασσα».

Τέλος την κατασκευή σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, ΜΕΑ στη Νότια Εύβοιας πρότεινε ως ιδανική λύση ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αναγνώστου, αφήνοντας και αιχμές για την τωρινή διοίκηση του Δήμου: «Αυτό κάποια στιγμή θα γίνει. Κάποια άλλη δημοτική αρχή θα το πράξει»…