MY KTEO

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Ευβοίας: Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα καλεί τα μέλη του για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους


Να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα υλοποιηθούν, καλεί τα μέλη του το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Ευβοίας.

 

Όπως επισημαίνει, «με τον αγώνα όλων μας έχουμε καταφέρει να γίνουν δεκτά πολλά από τα αιτήματά μας τους τελευταίους έντεκα μήνες, τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν δεδομένο, κερδήθηκε από την πίεση του πυρόπληκτου λαού της Β. Εύβοιας» και υπενθυμίζει τη δέσμευση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Χρ. Τριαντόπουλου αλλά και του διοικητή του ΟΑΕΔ ότι θα επιλυθούν τα αιτήματά τους σε μεγάλο βαθμό και θα γίνει εκκίνηση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος για την απασχόληση ρετσινάδων και δασεργατών. «Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένας συνάδελφος έξω από το πρόγραμμα και θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί μέχρι να μπει και ο τελευταίος», ξεκαθαρίζει.

 

Ειδικότερα το Σωματείο είχε αιτηθεί τα εξής:

1.Όλοι οι πυρόπληκτοι ρητινοκαλλιεργητές που παρέδιδαν ρητίνη για ένα έστω από τα τελευταία τρία χρόνια σε Αναγκαστικούς ή ΔΑΣΕ Συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως αν έχουν την ιδιότητα του μέλους, να έχουν δικαίωμα ένταξης στο ειδικό πρόγραμμα. (Προτεινόμενα δικαιολογητικά: Καρτέλα ενσήμων, βεβαίωση από τον Συνεταιρισμό που παρέδιδε τη ρητίνη που θα αναγράφει το δασοτεμάχιο που παραχωρούσε ο Συνεταιρισμός).

2.Οι νέοι ρητινοκαλλιεργητές που ρητίνευσαν για πρώτη φορά το 2021 και η παραγωγή τους καταστράφηκε από την πυρκαγιά, να ενταχθούν και αυτοί με τη βεβαίωση Συνεταιρισμού που αναγραφόταν το δασοτεμάχιο που τους παραχωρούσε ο Συνεταιρισμός.

3.Στο χώρο ευθύνης του Δασαρχείου Ιστιαίας να αυξηθούν τα άτομα που θα ενταχθούν στο β’ κύκλο για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στον α’ κύκλο.

4.Άμεσα να δημιουργηθεί νέα κατάσταση από τα Δασαρχεία με τους ρητινοκαλλιεργητές που επιθυμούν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε κύκλο.

5.Να καταργηθεί τελείως η μοριοδότηση με βάση την ανεργία, ηλικία, οικογενειακή ή οικονομική κατάσταση, αλλά η ένταξη σε κάθε κύκλο να γίνεται βάσει της κατάστασης των Δασαρχείων και των προτεινόμενων δικαιολογητικών που αναφέρονται παραπάνω.

6.Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για τη μεταφορά του προσωπικού που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα αφορούν το σημείο αναφοράς του προσωπικού (στέγαση) κλπ.

7.Να εξοπλιστούν έγκαιρα τα Δασαρχεία με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα απαραίτητα εργαλεία, μηχανήματα κλπ.

8.Η προκήρυξη να είναι κλειστού τύπου και να αναγράφεται ξεκάθαρα πως προορίζεται μόνο για πυρόπληκτους και όχι για τους πυρόπληκτους δήμους.

9.Να δοθεί επιπλέον μοριοδότηση για το διοικητικό - επιστημονικό προσωπικό σε διοικητικούς, δασολόγους - δασοπόνους που έχουν καταγωγή και διαμένουν στους δύο πυρόπληκτους δήμους (εντοπιότητα) και να δοθεί το δικαίωμα και σε όσους από αυτούς είχαν οχτάμηνη σύμβαση μετά την πυρκαγιά και ουσιαστικά δεν πληρούν την προϋπόθεση της ανεργίας.

10.Να καταβληθούν άμεσα τα ένσημα του 2021 σε όσους είναι να καταθέσουν για σύνταξη μέσα στο έτος και σε δεύτερη φάση σε όλους τους πυρόπληκτους ρητινοκαλλιεργητές.

11.Να καταβληθεί επίδομα σε όσους δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και είναι ακόμα άνεργοι.

12.Να αναβαθμιστεί η συνταξιοδοτική κλάση για αυτούς που ρητινεύουν ακόμα.