MY KTEO

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Διπλή αύξηση για χιλιάδες συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι


Τα κέρδη σε ετήσια βάση μπορούν να πλησιάσουν τα 1.000 ευρώ - Τι αλλάζει για 80.000 παλαιούς συνταξιούχους με 35 έως 40 έτη ασφάλισης.

Μερική αποκατάσταση των συνταξιούχων, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους τα προηγούμενα χρόνια να συρρικνώνονται, έρχεται με το ξεπάγωμα από την αλλαγή του χρόνου. Ωφελημένοι περίπου 450.000 συνταξιούχοι με 30 χρόνια και πλέον που υπέβαλλαν αίτηση από 13/5/2016 έως και 30/9/2019.

Πρόκειται για συνταξιούχους που είδαν τις απολαβές τους να εξανεμίζονται λόγω των προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλου για να αποκατασταθούν εν μέρη στη συνέχεια με τους βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Με το ξεπάγωμα των συντάξεων από το νέο έτος θα λάβουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος. Τα κέρδη σε ετήσια βάση μπορούν να πλησιάσουν τα 1.000 ευρώ με την αύξηση να υπολογίζεται στο 5%.

Λόγω των εκκρεμοτήτων στον επανυπολογισμό των συντάξεων είναι πολλοί οι νέοι συνταξιούχοι που πιθανότατα θα λάβουν πρώτα την αύξηση του 5% οπότε και θα είναι χαμένοι καθώς αυτή θα προκύψει μικρότερη. Την ίδια ώρα υπολογίζεται πως πάνω από 20.0000 είναι οι συνταξιούχοι που παραμένουν σ εκκρεμότητα χωρίς να είναι σαφές πότε ο επανυπολογισμός θα ολοκληρωθεί.

Κέρδη από την άλλη θα δουν περισσότεροι από 80.000 παλαιοί συνταξιούχοι με 35 έως 40 έτη ασφάλισης σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΝΑΤ, κ.α. που καταργούν την προσωπική διαφορά.

Πολλοί συνταξιούχοι έχουν εξαφανίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της προσωπικής διαφοράς με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και με την αύξηση κατά 5% από την 1/1/2023 θα την μειώσουν περαιτέρω. Η αύξηση θα υπολογιστεί στο άθροισμα της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης. Η προσωπική διαφορά μένει εκτός αύξηση και συμψηφίζεται με αυτήν. Για παράδειγμα συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 100 ευρώ που θα πάρει αύξηση 50 ευρώ σημαίνει ότι θα μειώσει την προσωπική διαφορά στα 50 ευρώ. Αν είχε προσωπική διαφορά 30 ευρώ και έπαιρνε αύξηση 50 ευρώ, τότε τα 30 ευρώ θα μηδένιζαν την προσωπική διαφορά και θα έμενε αύξηση 20 ευρώ.



Newsbomb.gr