MY KTEO

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Ηλεκτρονικό «σαφάρι» για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας


«Μπλόκο» στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας τους, όχι μόνο του έτους που μεταβιβάζεται το όχημα αλλά και όλων των προηγούμενων, βάζουν οι ελεγκτικές αρχές. 

Συγχρόνως  δρομολογείται ηλεκτρονικό «σαφάρι» για ανασφάλιστα οχήματα, όπως και για εικονικές ακινησίες αυτοκινήτων. Μάλιστα, ήδη άναψε το «πράσινο φως» για εξονυχιστικούς και ηλεκτρονικούς ελέγχους, αλλά και διασταυρώσεις για παρελθόντα έτη, όσον αφορά τον άμεσο έλεγχο πληρωμής των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας. 

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών τα οποία τυχόν οφείλονται για τον χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος. 

Στο πλαίσιο αυτό, από τις 2 Αυγούστου τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας (ΑΑΔΕ)» μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. 32412/ΕΞ/2.8.2022) του υπουργού Επικρατείας, ότι σκοπός διάθεσης της εν λόγω διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η αναγκαιότητα ελέγχου ότι έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος. 

Εκτός, όμως, από τις μεταβιβάσεις οχημάτων, τα νέα ψηφιακά συστήματα λύνουν και τα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. καθώς οι αστυνομικοί μπορούν να προβαίνουν πλέον σε έλεγχο των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας μέσω εφαρμογών διαλειτουργικότητας με τα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Επισημαίνεται, δε, ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί πως δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος με πράξη της αστυνομικής αρχής, από την οποία επιστρέφονται μόνο εάν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει το αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και του οφειλόμενου, κατά περίπτωση, προστίμου ή αποδεικτικό στοιχείο περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας. 

Εφόσον, μάλιστα, τα αφαιρεθέντα στοιχεία κυκλοφορίας δεν έχουν παραληφθεί από τους ενδιαφερομένους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μετά την παρέλευση εξαμήνου αποστέλλονται από την αστυνομική αρχή στις αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Περιφέρειας με σχετική ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Οι εν λόγω υπηρεσίες δεν επιστρέφουν τα στοιχεία κυκλοφορίας εάν ο ενδιαφερόμενος δεν προσκομίσει τα προσδιοριζόμενα στο πρώτο εδάφιο αποδεικτικά στοιχεία. 



naftemporiki.gr του Γιώργου Κούρου