MY KTEO

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Ακρίβεια: Νέο ράλι στην τιμή των καυσίμων - Οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες


Νέα αύξηση αναμένεται στις τιμές των καυσίμων μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς αυξητική τάση παρουσιάζει τόσο το brent όσο και το φυσικό αέριο.

Ξεπέρασε τα 100$ το βαρέλι το brent, αλλά και η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε ιστορικό ρεκόρ.

Διπλό σοκ σημειώθηκε χθες στην ενέργεια, συγκεκριμένα:
  1. Brent: 101,80$ το βαρέλι χθες, και το φυσικό αέριο έφτασε στα 315 €/ MWh, πάλι χθες. Σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, που ήταν στα 25 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 1.066%.
  2. Βενζίνη (95 οκτ.)η τιμή βρίσκεται στα 2,10 ευρώ έως 2,15 ευρώ το λίτρο, από 1,90 ευρώ με 2 ευρώ που είναι σήμερα.
  3. Πετρέλαιο κίνησης: 1,90 ευρώ το λίτρο, από 1,70 ευρώ με 1,75 ευρώ που είναι σήμερα.

«Φωτιά» παίρνουν πάλι οι τιμές των καυσίμων-Τι είπε η Πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής
Έχει ξεκινήσει νέο ράλι ανόδου στα καύσιμα ύστερα από αρκετές ημέρες παραμονής του πετρελαίου στα επίπεδα κάτω από 110 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, τις προηγούμενες μέρες οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια στην Ελλάδα παρουσίαζαν ελαφρά αποκλιμάκωση. Αυτό δεν κράτησε για πολύ, καθώς η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης φαίνεται πως ήδη έχει αρχίσει να «σκαρφαλώνει» και να ξεπερνά σε μερικά πρατήρια τα 2 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα.

Η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, ανέφερε πως «στην τελευταία μου παραλαβή, τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, «τσίμπησε» η τιμή, καθώς πήρε 2 λεπτά. Από 11/08 μέχρι και την Τετάρτη 24/08 αυξήθηκε κατά 5 λεπτά το λίτρο. Επίσης, σημαντική άνοδο έχει και το απλό πετρέλαιο του οποίου η τιμή άγγιξε το 1,9 ευρώ το λίτρο από 1,7 ευρώ το λίτρο που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, από την παραλαβή στο πρατήριο μου στις 06/08 το πετρέλαιο πήρε 13 λεπτά».

Και τόνισε πως «θα είχαμε ξεπεράσει ήδη, σε όλα τα πρατήρια, τα 2 ευρώ αν δεν είχαμε την επιδότηση της κυβέρνησης με τα 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία».

«Τα πράγματα είναι προς τα πάνω», σχολίασε η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, σημειώνοντας πως «ανεβαίνει διεθνώς και το βαρέλι. Η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές άγγιξε χθες τα 102 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήταν 10 δολάρια χαμηλότερα. Η τιμή ανεβοκατεβαίνει και αυτό συμβαίνει από την περίεργη κατάσταση που επικρατεί λόγω των διεθνών καταστάσεων».

H κα Ζάγκα διευκρίνισε «πως δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Όλα είναι μετέωρα. Τα διυλιστήρια τα δικά μας κερδίζουν όχι επειδή εφοδιάζουν τα πρατήρια μας, στα οποία έχει πέσει κατά πολύ η κίνηση, αλλά εφοδιάζουν τα αεροδρόμια και αυτός είναι ο λόγος που δηλώνουν κέρδη».

Η κα Ζάγκα επισήμανε ότι «ορισμένοι παίζουν περίεργα με τις τιμές», τονίζοντας ότι το «μεγάλο παιχνίδι είναι στη νοθεία».

«Αυτό που είπε ο υπουργός, ότι κάτω από 50% δεν πιάνουμε τη νοθεία, δεν το δέχομαι. Και κάτω από 10% την πιάνουμε, είναι ξεκάθαρο αυτό», τόνισε η κα Ζάγκα.

Τόνισε την ανάγκη να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι σε επίπεδο νοθείας, «δεν γίνονται πολλοί έλεγχοι πάνω στη νοθεία. Θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει περισσότερους ελέγχους. Το κράτος χάνει δισεκατομμύρια», υπογράμμισε η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής.

Ζήτησε οι καταναλωτές να προσέχουν καθώς μια χαμηλή τιμή, «μια τιμή που λέμε κάτω από την τιμή κόστους θα πρέπει να μας κάνει να υποψιαστούμε για την ποιότητα του καυσίμου. Πολλές φορές αυτοί πωλούν και πιο κάτω από την τιμή που πουλάει το διυλιστήριο».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί» αναφέρθηκε στις ανοδικές τάσεις που καταγράφονται τα τελευταίες ημέρες στις τιμές των καυσίμων.

Ο κ. Ασμάτογλου υπογράμμισε ότι η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, έχουν προκαλέσει άνοδο των τιμών μετά τις 15 Αυγούστου, παρατηρώντας όμως ότι οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης.

Συμπλήρωσε δε, πως τις τελευταίες ημέρες η τιμή της αμόλυβδης έχει μια οριακή πτώση, σε αντίθεση με το πετρέλαιο κίνησης το οποίο συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά.

Ο κ. Ασμάτογλου, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των τιμών και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα καθοριστικός παράγοντας είναι η διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.


Newsbomb.gr