MY KTEO

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Ερωτική επιθυμία: Η ορμόνη που την απογειώνει


Έρευνα σε πρώιμο στάδιο, φαίνεται να έχει ανακαλύψει ποια ορμόνη μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία στους άνδρες. Σύμφωνα με τα πορίσματα που δημοσιεύτηκαν στο JCI Insight, η κισπεπτίνη [kisspeptin, από τη σύνθεση των λέξεων kiss(=φιλί) και peptin(=πεπτίνη)] μπορεί να βοηθήσει άνδρες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα οφειλόμενα σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η χαμηλή λίμπιντο.

 

Παλαιότερες μελέτες της ερευνητικής ομάδας είχαν αναδείξει την ευεργετική δράση της κισπεπτίνης στην ερωτική διέγερση. Η νέα ανακάλυψη αφορά την επίδραση που ασκεί η ορμόνη στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ερωτική έλξη, μια ουσιαστική λειτουργία για τη σεξουαλική διέγερση και δραστηριότητα, έως και την αναπαραγωγή.

 

Οι ερευνητές επιστράτευσαν μια ομάδα 33 ετεροφυλόφυλων ανδρών ηλικίας 18-34 ετών, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες: στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε για το διάστημα 2018-2019 κισπεπτίνη, ενώ στη δεύτερη δόθηκε εικονικό φάρμακο (placebo). Και στις δύο ομάδες δόθηκε να μυρίσουν ένα γυναικείο άρωμα (Chanel No. 5) που έχει συνδεθεί με την ερωτική διέγερση. Επιπροσθέτως, πρόσωπα γυναικών περνούσαν από μπροστά τους. Η αντίδραση του εγκεφάλου στα οπτικά και οσφρητικά ερεθίσματα καταγράφηκε με τη χρήση μαγνητικών τομογραφιών.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κισπεπτίνη αύξησε τη δραστηριότητα του σχετικού με την έλξη εγκεφαλικού τμήματος, όταν οι άνδρες μύρισαν γυναικείο άρωμα ή αντίκρισαν πρόσωπα γυναικών. Επιπλέον, κατά τη θέαση των γυναικείων προσώπων, η κισπεπτίνη φάνηκε πιο αποτελεσματική στους άνδρες που είχαν χαμηλότερη ποιότητα σεξουαλικής ζωής.

 

Σύμφωνα με τον Δρ. Alexander Comninos, Επίτιμο Λέκτορα στο Imperial College London, Ενδοκρινολόγο στο Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Imperial College και επικεφαλής της έρευνας, τα νέα ευρήματα δείχνουν πως μία ορμόνη μπορεί να αντιστρέψει μια προβληματική κατάσταση που επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση και δραστηριότητα πολλών ανδρών και συνακόλουθα των συντρόφων τους.

 

Τα ψυχοσεξουαλικά προβλήματα και η κισπεπτίνη

 

Οι ψυχοσεξουαλικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν έναν στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως, με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη γονιμότητα. Μία από τις συνηθέστερες διαταραχές, η μειωμένη λίμπιντο, σχετίζεται συχνά με θέματα σχέσεων, άγχους ή κούρασης, ενίοτε δε αποτελεί ένδειξη άλλου ιατρικού προβλήματος, όπως μειωμένα επίπεδα ορμονών. Ωστόσο, η απουσία της λίμπιντο μπορεί να συμβεί χωρίς να συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους. Η περιορισμένη κατανόηση των εγκεφαλικών διαδικασιών που διέπουν την ψυχοσεξουαλική λειτουργία έχει περιορίσει την ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών.

 

Η κισπεπτίνη είναι μια φυσική ορμόνη που προκαλεί την απελευθέρωση άλλων αναπαραγωγικών ορμονών στο σώμα. Η ερευνητική ομάδα θέλησε επίσης να διαπιστώσει εάν η ορμόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται την έλξη σε νέους υγιείς άνδρες με φυσιολογική λίμπιντο.