MY KTEO

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Τέλος και επίσημα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού


Με την επιφύλαξη ότι «ο κορονοϊός μας έβγαλε πολλές φορές ψεύτες», η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διαβεβαίωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα χρειαστούν ούτε το φθινόπωρο, ούτε τον χειμώνα για εστίαση, λιανεμπόριο ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Οι επίσημες δηλώσεις από τους αρμόδιους για τα μέτρα της πανδημίας σφραγίζουν και επίσημα πια, σιγά-σιγά, τις μεγάλες αλλαγές από ό,τι είχαμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό.

«Νομίζω ότι από εδώ και πέρα ο κορονοϊός μετατρέπεται σε ένα είδος γρίπης αυτό φαίνεται διεθνώς» δήλωσε η κ. Γκάγκα στον ΣΚΑΪ, ενημερώνοντας παράλληλα ότι θα ανακοινωθούν και τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, όπου από ό,τι φαίνεται επίσης δεν θα υπάρχουν μέτρα. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν φέτος στα θρανία «λίγο πιο χαλαρά» και μάλλον χωρίς μάσκες.

«Θεωρούμε όλοι, λίγο πολύ, ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι ήπια».

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Μαΐου 2022 τελείωσε η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, σε εστίαση, λιανεμπόριο και άλλους κλειστούς χώρους. Τα πιστοποιητικά έχουν ημερομηνία λήξης και συγκεκριμένα:

Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης
Εφόσον λοιπόν δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα επίδειξης των πιστοποιητικών, πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει και τίποτα από τα παραπάνω.

Τι ξέρουμε για τα rapid test των ανεμβολίαστων
Δεν αποκλείεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, να ανακοινωθεί και το τέλος του ενός rapid test που είναι ακόμα υποχρεωτικό για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Είναι κάτι που είχε πει, από καιρό πριν, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης:

«Είναι ένα προληπτικό μέτρο, έχει έναν πολύ ήπιο χαρακτήρα – από τα δυο υποχρεωτικά τεστ αποσύραμε το ένα – και ο σκοπός είναι να παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες την κινητικότητα του ιού μέσα σε αυτές τις ομάδες. Εννοείται, εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο».




iEidiseis.gr