MY KTEO

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Πενθήμερο στον τουρισμό: Πίσω ολοταχώς για την κυβέρνηση


Ανάγκα και οι θεοί πείθονται…

Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας με την οποία οι εργαζόμενοι στου Τουρισμό-Επισιτισμό θα μπορούσαν να εργάζονται 6 ήμερες την εβδομάδα με ατομική σύμβαση (πριν την πρόσληψη), η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν..

Με ανακοίνωσή του ο κ.Χατζηδάκης διευκρινίζει ότι το 5νθημερο ισχύει στην Ελλάδα εν έτει 2022.

Το θέμα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο όταν με νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ καταργήθηκε το 8ωρο και το 5νθημερο μέσω ατομικής σύμβασης. Η οποία, μάλιστα, θα υπερέχει της Συλλογικής Σύμβασης!

Ακολούθως, στις αρχές του Ιουλίου το υπουργείο Εργασίας ενώ κύρωσε, ως όφειλε, και επέκτεινε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στον Τουρισμό –Επισιτισμό, εξέδωσε εγκύκλιο του ενημερώνει ότι πριν την ανάληψη της εργασίας «δύναται ο εργαζόμενος να ζητήσει με αίτησή του…» επιμερισμό της εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας «σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους…». Δηλαδή ο εργαζόμενος μπορεί να… παραιτηθεί του δικαιώματος για 48ωρη ανάπαυση!

Η κίνηση αυτή, η οποία ουσιαστικά καταργούσε το 5νθήμερο, το οποίο και σαφώς επαναλαμβανόταν στην κατατεθείσα, προς κύρωση και επέκταση, ΣΣΕ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Με αποτέλεσμα τώρα το υπουργείο Εργασίας να αναδιπλώνεται.

Με νέα προσθήκη, μετά από τη συμπληρωματική ΣΣΕ Εργαζομένων-Ξενοδόχων που επιβεβαιώνει το 40ωρο και 5νθήμερο, διευκρινίζεται ότι:

«Οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα (σ.σ. κυρωθείσα ΣΣΕ), εάν εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσης τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75 %, εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέρα Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας».

Νόμος ζούγκλα
Σύμφωνα με τον νόμο της ΝΔ (ν.4808/2021), δεν καταργήθηκε μόνο το 5νθήμερο και το 8ωρο και μάλιστα μέσα από τις ετεροβαρείς ατομικές συμβάσεις, αλλά:

-Η επιχείρηση μπορεί, ξανά με ατομική σύμβαση, να μετατρέψει μια σύμβαση πλήρους απασχόλησης σε παρτ τάιμ.

-Ο εργοδότης δεν υποχρεούται σε επαναπρόσληψη απολυμένου που απομακρύνθηκε παράνομα από την επιχείρηση.

Δηλαδή, ανεξαρτήτως τι προβλέπει η οικεία κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασία (ΣΣΕ) και το εργατικό δίκαιο (ακόμη από το 1982 και τον νόμο 1264/82), ο εργοδότης μπορεί να υπογράψει με τον μισθωτό ατομική σύμβαση στην οποία θα προβλέπεται διαφορετικό ωράριο εργασίας. Για τις πρόσθετες ώρες εργασίας (έως 10 ημερησίως) δεν θα καταβάλλεται υπερωριακή αμοιβή, απλώς ο μισθωτός θα εργάζεται με μειωμένο ωράριο σε άλλες περιόδους (παραγωγικής ύφεσης).

Επίσης, μπορεί ο εργοδότης να θέσει σαν όρο στον άνεργο να παραιτηθεί του 5νθημέρου προκειμένου να προσληφθεί!

Σε αυτό το περιβάλλον, μην απορούν οι επιχειρήσεις γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους!

Μετά μην αγωνιά η ΝΔ για την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντεργατική πολιτική της.




iEidiseis.gr