MY KTEO

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Πακέτο μέτρων σε δυο άξονες

 


Αγώνα δρόμου έχουν ξεκινήσει κυβέρνηση και ΝΔ ενόψει της ΔΕΘ και της ανόδου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Αυτό που μελετούν προσεκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Νίκης είναι το λεγόμενο πακέτο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μία δέσμη μέτρων στήριξης των πολιτών ιδιαίτερα κρίσιμη στην παρούσα χρονική στιγμή για δύο λόγους. Από την μια οι πολίτες τα αναμένουν ως μάννα εξ ουρανού για να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο ενεργειακά και οικονομικά χειμώνα και από την άλλη η κυβέρνηση ποντάρει σε αυτό ενόψει των εκλογών.

Πακέτο μέτρων σε δυο άξονες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα κινηθεί στο φετινό πακέτο σε δυο άξονες: στην τόνωση των εισοδημάτων των πολιτών και στην ανακούφιση από την κρίση ειδικά των ευάλωτων. Η ακρίβεια καλπάζει και δεν χρειάζεται κανείς δημοσκοπήσεις για να το διαπιστώσει, αρκεί να κάνει τα ψώνια της εβδομάδας.

 

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι σε δυο δόσεις και ο χαρακτήρας της πρώτης θα είναι ο πρόσκαιρος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

 

Επιταγή ακρίβειας, fuel pass 3, επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και αυξημένο και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης είναι μερικά από αυτά τα οποία θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα. Αν όλα πάνε καλά σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση όλα τα παραπάνω θα ανακοινωθούν όπως και μέτρα που θα τονώσουν το εισόδημα των πολιτών θα τεθούν σε ισχύ από το 2023.

 

Στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα θα περιλαμβάνονται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο αλλά και στους συνταξιούχους, οι αυξήσεις στις συντάξεις, τα αναδρομικά σε επικουρικά και δώρα που κόπηκαν το 2012 αλλά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη. Επίσης στο τραπέζι είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20% και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

 

Φτηνή στέγη για νέους

Ένα μέτρο επίσης στο οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση, αφορά στους νέους που αποτελούν μια κοινωνική ομάδα στην οποία η διείσδυση δεν είναι αυτή που θα ήθελαν στην οδό Πειραιώς.

 

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να βάλει στο επίκεντρο τους νέους εργαζόμενους και κυρίως τα νέα ζευγάρια, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους σε φθηνά ακίνητα. Επίσης, στόχος των επικείμενων εξαγγελιών θα είναι η στήριξη νέων, κυρίως ζευγαριών, χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, ανέργων, αλλά και φοιτητών που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πληρώνουν ενοίκιο.

 

Όλα τα παραπάνω θα «κλειδώσουν» λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα θα είναι κοστολογημένα και θα περιμένουν το πράσινο φως για να γεμίσουν το καλάθι της ΔΕΘ από το οικονομικό επιτελείο που θα έχει εκείνες τις μέρες στα χέρια του τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τα έσοδα από τον τουρισμό, τα φορολογικά έσοδα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.