MY KTEO

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Για την έγκριση παρακολουθήσεων δεν χρειάζεται ούτε καν το όνομα - Αρκεί ο αριθμός


Απίστευτο- και όμως αληθινό:
Ο νόμος είναι ρητός –και προβλέπει επαρκή αιτιολόγηση της εισήγησης για την παρακολούθηση που ζητείται για ένα πρόσωπο.

Οι πληροφορίες της στήλης, όμως, επιμένουν πως πολλές αυτές αυτό δεν συμβαίνει! Και πως αρκεί ένα χαρτάκι με το τηλέφωνο εκείνου που «θα πρέπει» να παρακολουθηθεί!

Όλα δείχνουν πως στον τομέα των παρακολουθήσεων έχει στηθεί μια φάμπρικα, με τα ερωτηματικά να είναι πολλά –και για αυτό η Βουλή θα πρέπει να παρέμβει!

Να σας θυμίσουμε μόνο πως οι παρακολουθήσεις έχουν αυξηθεί το 2021 κατά 33% σε σχέση με το 2019!!!

Γράφαμε στο REDCARPET στις 31 Ιουνίου, επικαλούμενοι την Έκθεση της ΑΑΔΕ:

Oι «αόρατες» παρακολουθήσεις σημείωσαν αύξηση το 2021 κατά 13% σε σχέση με το 2020 και 33% σε σχέση με το 2019!

Το 2021 εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας έναντι 13.751 το 2020 και έναντι 11.680 αιτημάτων το 2019!

Στην έκθεση της ΑΑΔΕ μεταξύ άλλων τονίζεται πως «οι αριθμοί που αναφέρονται αφορούν το πλήθος των διατάξεων που εκδίδονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και κοινοποιούνται στην ΑΑΔΕ και όχι τον αριθμό των συνδέσεων/ατόμων για τα οποία διατάσσεται η άρση του απορρήτου».

Γεγονός που σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι/άτομα είναι αρκετά πολλαπλάσιοι, με το ζητούμενο να είναι πώς καθορίζεται ο όρος «εθνική ασφάλεια» και αν μέσω αυτού γίνονται παράτυπες παρακολουθήσεις.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η έκθεση της ΑΑΔΕ εκφράζει τις ανησυχίες της για το θέμα, καθώς σημειώνει και τα εξής: «Ειδικότερα, η παράλειψη αιτιολογίας αποκλείει τον δικαστικό έλεγχο ως προς την τήρηση των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας και της αρχής της αναλογικότητας-γεγονός που θέτει αυτοτελή ζητήματα σε σχέση με τις αρχές και τα minima του κράτους δικαίου».

Τώρα, που όλα αυτά επιβεβαιώνονται, δεν θα πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος; Οι ένοχοι να λογοδοτήσουν και να ληφθούν μέτρα διόρθωσης της κατάστασης;




iEidiseis.gr του Βασίλη Σκουρή