MY KTEO

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Εύβοια: Η πορεία των έργων αποκατάστασης των πυρόπληκτων δασικών περιοχών


Για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με διεθνείς φορείς όμως το UN Forum on Forests και την ευρωπαϊκή διυπουργική συνεργασία Forest Europe. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αραβώσης, «μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, υλοποιήθηκε, με πρωτόγνωρη ταχύτητα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών στη χώρα».

 

Ειδικότερα, τα έργα που εκτελέσθηκαν ή είναι σε φάση υλοποίησης, παρέχουν αντιδιαβρωτική θωράκιση στις καμένες εκτάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο δάσος να ανακάμψει μέσω της φυσικής αναγέννησης.

 

Ενώ, σε πολλές περιπτώσεις τα έργα πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, το δημόσιο συνέταξε τις απαιτούμενες μελέτες και ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδότησε και υλοποίησε τα έργα μέσω του νέου και επιτυχημένου θεσμού του αναδόχου αποκατάστασης, υπό την επίβλεψη του δημοσίου με συνολική χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια που ανέρχεται σε περισσότερα από €13 εκατ. ευρώ.

 

Βόρεια Εύβοια

Συνολικά συντάχθηκαν 36 μελέτες και για τη υλοποίησή τους εξασφαλίστηκαν συνολικές πιστώσεις 29,446,723.02 ευρώ.

 

Μέσω του θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» υλοποιήθηκαν από τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες έργα προϋπολογισμού 5.206.732,20 ευρώ.