MY KTEO

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Τα «καθαρά» ποσά που πληρώνουν για το ρεύμα οι καταναλωτές – Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Αύγουστο


Ποσά από 0,109 ευρώ/kWh (σ.σ.: τιμή που κινείται σε επίπεδα προ κρίσης) έως 0,62 ευρώ/kWh (σ.σ: το πλέον «αλμυρό» τιμολόγιο) θα πληρώσουν για το ρεύμα και την κατανάλωση Αυγούστου, ανάλογα με τον πάροχο, οι πελάτες των μεγαλύτερων προμηθευτών. Φυσικά αυτή η τιμή αφορά αυστηρά στο κόστος του ρεύματος ανά κιλοβατώρα. Ο τελικός λογαριασμός περιλαμβάνει τόσο την πάγια χρέωση, στην οποία μπήκε «πλαφόν» στα 5 ευρώ, όσο και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων και τα δημοτικά τέλη.

Με το νέο καθεστώς που υποχρεώνει τις εταιρείες να ανακοινώνουν τα τιμολόγιά τους κάθε καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει, αφού αφαιρέσει την κρατική επιδότηση, τα ποσά που του χρεώνει ανά κιλοβατώρα ο προμηθευτής.

Δικαίωμα αλλαγής παρόχου χωρίς «πέναλτι»
Αν διαπιστώσει ότι τα ποσά τα οποία πληρώνει βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει είναι «φουσκωμένα» σε σχέση με τις ανταγωνίστριες εταιρείες, τότε θα πρέπει να γνωρίζει πως έχει το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς «πέναλτι» αποχώρησης.

Πάντως, η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία τέθηκε πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις ύψους 5 ευρώ το μήνα και παράλληλα απαγορεύτηκε η έμμεση εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, έφερε προσαρμογές της τελευταίας στιγμής στα τιμολόγια ρεύματος που ισχύουν για ολόκληρο τον Αύγουστο.

Όσοι προμηθευτές υπερέβαιναν τα όρια που έθεσε το ΥΠΕΝ προχώρησαν σε αλλαγές των τιμοκαταλόγων τους που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου.

Τα νέα τιμολόγια των προμηθευτών
Τα τιμολόγια των μεγαλύτερων προμηθευτών μετά τις προσαρμογές που έγιναν από όσες εταιρείες είχαν ανακοινώσει αρχικά υψηλότερα πάγια.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, προκειμένου να έχει ξεκάθαρη εικόνα ο καταναλωτής ότι από τις τιμές κάθε προμηθευτή, που παρατίθενται παρακάτω, αφαιρείται ποσό ύψους 0,37700 ευρώ/kWh, ποσό το οποίο συνιστά την κρατική επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον τρέχοντα μήνα.

Με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης ο πελάτης βρίσκει το «καθαρό» ποσό που θα του χρεωθεί ανά κιλοβατώρα για τον Αύγουστο.

Ακολουθούν οι τιμές κάθε προμηθευτή:
ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 Euro/kwh. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 Euro/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 Euro/kwh.
Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 Euro/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 Euro/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.
Ήρων: για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 Euro/kWh, πάγιο 3 ευρώ τον μήνα.
Elpedison: τιμολόγια από 0,9395 ενώ 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα.
Nrg: τιμή ενέργειας 0,499-0,569 Euro/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 Euro/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591Euro/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.
Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 Euro/kWh, Πάγια Χρέωση: 4,5Euro/30 ημερολογιακές ημέρες.
WATT+VOLT : 0,62Euro/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.
Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,55500 Euro/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.

Σημειώνεται πως με το νέο καθεστώς που ισχύει στην αγορά ενέργειας τα τιμολόγια ανακοινώνονται κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ.

«Πλαφόν» και στους παραγωγούς ρεύματος
Με το νέο καθεστώς έχει επιβληθεί επίσης πλαφόν στα έσοδα που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, το οποίο ομοίως αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με απόφαση της ΡΑΕ.

Οι τιμές που θα εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τον Αύγουστο είναι: λιγνιτικές μονάδες 205,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου 422,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου 594,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεγάλα υδροηλεκτρικά 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα και χαρτοφυλάκια ΑΠΕ 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.



Πηγή: enikonomia.gr του Βαγγέλη Δουράκη