MY KTEO

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

ΕΜΕΙΣ Συνεργαζόμενοι Εργατικού Κέντρου Εύβοιας για τις Σχολικές καθαρίστριες: Η Κυβέρνηση της ΝΔ ακούει τους πάντες, εκτός από τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους


Για μια ακόμη χρονιά, παρότι οι ειδικοί προβλέπουν για το φθινόπωρο νέα κορύφωση του 7ου  κύματος πανδημίας, και ενώ οι ανάγκες αποσυμφόρησης των σχολικών τάξεων και η πλήρης  απασχόληση των σχολικών καθαριστριών είναι επιτακτική ανάγκη, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά  σε υποβαθμίσεις των σχολείων και σε υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της σχολικής  καθαριότητας.

Ποιος, όμως, να το περίμενε αυτό από τον Κ. Μητσοτάκη, που επί υπουργείας του στην  κυβέρνηση Σαμαρά απέλυσε χιλιάδες καθαρίστριες, ότι θα συμπεριφερόταν έτσι στις  καθαρίστριες; Πραγματικά απίστευτο.

Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες για λειτουργία περισσότερων ολοήμερων σχολείων ως τις  6 το απόγευμα, πετσοκόβουν τις ώρες εργασίας από τις σχολικές καθαρίστριες, αντί να  προχωρήσουν στο πλήρες ωράριο, όπως το δικαιούνται εδώ και πολλά χρόνια.

Το ΥΠΕΣ για 2η συνεχόμενη χρονιά χρηματοδοτεί την πρόσληψη 14.500 συμβασιούχων σχολικών  καθαριστριών. Αριθμός που είναι εντελώς ανεπαρκής και, καταδικάζει ξανά τα σχολεία σε  υποτυπώδη και επισφαλή καθαριότητα, ενώ οι ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας επιτάσσουν  τη μέγιστη επαγρύπνησή μας. Από τα χειροκροτήματα της κυβέρνησης σε όλες και όλους τους  εργαζόμενους στο 1ο κύμα της πανδημίας, στο 7ο κύμα, μετά από 30.000 και πλέον νεκρούς,  φτάσαμε σε σημείο να είναι ακόμα τα σχολειά μας και τα νοσοκομεία ανοχύρωτα.

Όπως εκτιμά η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων, αλλά και των σωματείων στην σχολική καθαριότητα,  ο αριθμός των καθαριστριών συνολικά, παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα σε πολλούς Δήμους υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του αριθμού σε σχέση με πέρσι, καθώς  και μειωμένων ωραρίων, αύξηση δηλαδή των εργαζομένων με μερική απασχόληση και δραματική  μείωση αυτών που ήταν με πλήρες ωράριο.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, καθώς μεγάλος αριθμός καθαριστριών, μονίμων και συμβασιούχων  συνταξιοδοτήθηκε, αυξάνοντας δραματικά τις ανάγκες σε προσωπικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ΔΗΜΟΣ του νομού μας που προτίθεται να προσλάβει μόνο  εργαζόμενες με τετράωρη εργασία εξαφανίζοντας έτσι τις εργαζόμενες πλήρους  απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι, όχι αριθμοί και «διαχειρίσιμοι ανθρώπινοι πόροι», όπως λέει η  κυβέρνηση.

Απαιτούμε:

-Σεβασμό μας ανθρώπους που φροντίζουν την καθαριότητα στα σχολεία για τα παιδιά και  μας δασκάλους μας.

-Να τελειώσει άμεσα η εργασιακή ομηρεία δεκαετίας των συμβασιούχων σχολικών  καθαριστριών.

-Μονιμοποίηση, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

-Αύξηση των κονδυλίων για την καθαριότητα στα σχολεία.

ΕΜΕΙΣ Συνεργαζόμενοι Εργατικού Κέντρου Εύβοιας