MY KTEO

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Το «μυστήριο» της μετάλλαξης Όμικρον: «Κόλλησαν και δεν το έμαθαν ποτέ»


Νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον έρχονται στο φως με δύο νέες μελέτες. Τι συμβαίνει με τους ασυμπτωματικούς.

«Ένας υπερμεταδότης με Όμικρον μπορεί να αποβάλλει έως 1.000 φορές περισσότερο κορονοϊό» και «πάνω από τους μισούς που κόλλησαν δεν το έμαθαν ποτέ». Αυτά είναι τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον που φέρνουν στο φως δύο νέες επιστημονικές μελέτες που επιχειρούν να ρίξουν φως στην υπερμετάδοση της Covid-19.

Η πρώτη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο medRix (ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΕΔΩ), αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι όσοι μολύνθηκαν από τις μεταδοτικές παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον, αποβάλλουν σημαντικά περισσότερο κορονοϊό στο περιβάλλον τους, σε σχέση με τους φορείς άλλων παραλλαγών (αρχική Γουχάν, Βήτα, Γάμμα). Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσοι κόλλησαν κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό τους (ακόμη και μετά από αναμνηστική δόση), συνεχίζουν να αποβάλλουν τον ιό στον αέρα, άρα να είναι μεταδοτικοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντόναλντ Μίλτον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν υπάρχει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 93 ανθρώπους με κορονοϊό (διάφορες παραλλαγές), εμβολιασμένους και μη.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επί 30 λεπτά να μιλάνε, να φωνάζουν, να βήχουν ή να φταρνίζονται μπροστά σε μια συσκευή που συνέλεγε και μετρούσε τα σωματίδια του κορονοϊού που εξέρχονταν από τον οργανισμό τους. Ένας άνθρωπος με Όμικρον, που χαρακτηρίστηκε «υπερμεταδότης» βρέθηκε να αποβάλλει περίπου 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο που απέβαλαν όσοι είχαν μολυνθεί από Άλφα ή Δέλτα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αιτία αυτών των διαφορών παραμένει εν πολλοίς ένα μυστήριο, αλλά λογικά σχετίζεται με βιολογικούς παράγοντες, ενώ θα μπορούσε να παίζει ρόλο και η συμπεριφορά (π.χ. ο εν λόγω υπερμεταδότης έβηχε συχνότερα από τους υπόλοιπους).

Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι όσοι μολύνονται από τον κορονοϊό, αποβάλλουν μικρότερες ποσότητες ιικού RNA σε σχέση με όσους έχουν γρίπη. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι μελλοντικές παραλλαγές του κορονοϊού θα κάνουν τους ανθρώπους να αποβάλλουν ακόμη περισσότερα μολυσμένα σωματίδια.

«Πάνω από τους μισούς δεν έμαθαν ποτέ ότι κόλλησαν»
Ένα ακόμα στοιχείο, που όμως δεν εξηγείται ακόμα από την επιστημονική κοινότητα, φέρνει στο φως η μελέτη που έγινε από τους ερευνητές του αμερικανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Cedars-Sinai (ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΕΔΩ).

Σύμφωνα με τη Susan Cheng, MD, MPH, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για Υγιή Γήρανση στο Καρδιολογικό Τμήμα του Ινστιτούτου Smidt στο Cedars-Sinai και συγγραφέα της μελέτης:

«Περισσότεροι από ένας στους δύο ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον δεν το γνώριζαν».

«Τα ευρήματα της μελέτης μας προσθέτουν στοιχεία για το πως οι μη διαγνωσμένες λοιμώξεις μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση του ιού» είπε επίσης η ίδια. «Φαίνεται πως το χαμηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μόλυνση πιθανότατα συνέβαλε στην ταχεία εξάπλωση της Όμικρον» σημείωσε.



iEidiseis.gr