MY KTEO

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Νέα επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass ή Power Pass: Ποιο επίδομα «παγώνει»


Στα «σκαριά» είναι τα έκτακτα επιδόματα για την στήριξη των πολιτών ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Ποια θα δοθούν.

Η πολιτική «έκτακτο επίδομα» απέναντι στην ακρίβεια διαρκείας και το ράλι των ενεργειακών τιμών αναμένεται να συνεχιστεί και το φθινόπωρο. Στο τραπέζι είναι ένας νέος κύκλος των μέτρων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, ενώ δεν λείπουν και οι αλλαγές. Χώρος για παρεμβάσεις και νέες επιδοτήσεις υπάρχει, όμως σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ανεξάντλητος και θα πρέπει να δοθεί όπου κριθεί ότι χρειάζεται περισσότερο.

Fuel Pass 3
Ένα μεγάλο «ίσως» πλανάται πάνω από το Fuel Pass 3. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε μεν ένα ενδεχόμενο και για έναν τρίτο γύρο, αν όμως ακριβύνουν και άλλο οι τιμές των καυσίμων, αφού υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή είναι χαμηλό επίπεδο κόστους, λέγοντας μάλιστα ότι μαζί με την επιδότηση που δόθηκε η τιμή είναι αρκετά χαμηλά. O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από την πλευρά του, έχει πει ότι η κυβέρνηση έχει «μια σελίδα μέτρα». «Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο και τότε θα το δούμε, ανάλογα και με την πορεία στις τιμές των καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία» έχει ξεκαθαρίσει.

Νέα επιταγή ακρίβειας
Το συγκεκριμένο μέτρο είναι εκείνο που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Και αυτό γιατί παρατηρήθηκε ότι οι περισσότεροι δικαιούχοι του Fuel Pass -στο οποίο υπήρχε η επιλογή- επέλεξαν να μπουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, παρά να πάρουν την άυλη κάρτα στο κινητό, η οποία έδινε και ένα μπόνους κάποιων ευρώ παραπάνω. Αυτό, για το οικονομικό επιτελείο, σήμαινε, ότι οι δικαιούχοι ενδεχομένως να κάλυπταν άλλες, πιο σημαντικές τους ανάγκες, με αυτά τα χρήματα.

Εξετάζεται, λοιπόν, πιο συγκεκριμένα, να δοθεί ένα ποσό, κλιμακωτά, με εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να το πάρουν περισσότεροι. Πιο συγκεκριμένα, να υπάρξουν μικρότερα ποσά μεν, αλλά για πιο πολλούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κατηγορίες που είχαν συμπεριληφθεί στο έκτακτο επίδομα που δόθηκε πριν το Πάσχα ήταν:
  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ
Εάν και εφόσον τελικά ανακοινωθεί, το ερώτημα είναι πότε θα μοιραστεί. Το παράδειγμα του έκτακτου «Δώρου Πάσχα» δείχνει ότι, εάν τηρηθεί το ίδιο χρονοδιάγραμμα, το πιθανότερο είναι πως θα πληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

«Παγώνει» το νέο Power Pass;
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο επίδομα είναι το «δύσκολο» να επαναληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα τουλάχιστον, και όλα δείχνουν ότι ο νέος γύρος δεν έχει ακόμα «κλειδώσει». Η κρατική επιδότηση πάντως αναμένεται να επαναφέρει τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης από πολλούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, το πιο πιθανό είναι, ότι το επίδομα ρεύματος ίσως να μην είναι στα άμεσα μέτρα στήριξης, αλλά να δοθεί σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα με τα τιμολόγια.

Πότε θα ανακοινωθούν τα νέα έκτακτα επιδόματα
Το πιο πιθανό είναι να κάνει τις ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου, από το οποίο θα εξαρτηθούν και τα μέτρα στήριξης, όπως και από τα τουριστικά έσοδα και την πορεία των φορολογικών εσόδων.



iEidiseis.gr