MY KTEO

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Τα μέτρα για το άνοιγμα σχολείων: Τι είπε ο Πλεύρης για self test, μάσκα


Οι διακοπές τελειώνουν, τα σχολεία ανοίγουν και τα μέτρα ανακοινώνονται. Οι δηλώσεις Πλεύρη αποκαλύπτουν τι θα ισχύει φέτος.

Άνοιγμα σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου και η κανονικότητα επιστρέφει χωρίς τα μέτρα που ίσχυαν για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Αυτή την εβδομάδα τα μέτρα και το πρωτόκολλο που θα ισχύουν θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να αποκαλύπτει ουσιαστικά το πλαίσιο των μέτρων σε νέα του τηλεοπτική συνέντευξη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, το υπουργείο Υγειας είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και αυτό που επιθυμούν είναι η λειτουργία των σχολείων να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

«Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα».

Τι λένε οι ειδικοί για self test και μάσκα στα σχολεία
«Μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορονοϊό», τόνισε το πρωί της Πέμπτης (25/8) η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Μιλώντας στο MEGA για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Ψαλτοπούλου υποστήριξε ότι σε Ευρώπη και Αμερική τα σχολεία ανοίγουν χωρίς υποχρεωτικά μέτρα.

«Κάθε εβδομάδα τα στατιστικά στοιχεία είναι όλο και καλύτερα. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι τελικά να μην χρειαστούμε μάσκες και τεστ. Αν αλλάξει όμως η εικόνα της πορεία του κορονοϊού, οι προτάσεις και οι συστάσεις θα διαφοροποιούνται», ανέφερε.

Ο παθολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ ότι σε πολλές χώρες έχει ήδη αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων χωρίς την απαίτηση test κορονοϊού, κάτι που είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα, τόνισε, είναι το αν θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στα σχολεία. Όπως έκανε γνωστό, στις περισσότερες χώρες η τάση είναι να μην απαιτηθεί η μάσκα για την είσοδο των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ προ ημερών: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».



iEidiseis.gr