MY KTEO

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Εύβοια: Συγκλονίζει η μητέρα του 10μηνών βρέφους που πέθανε από ηλεκτροπληξία - «Αν φορούσε παπούτσια θα είχε σωθεί»


Σοκαρισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι στο Αργυρό του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια, μετά τον τραγικό θάνατο που βρήκε ένα μωρό 10 μηνών από ηλεκτροπληξία. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος για το μωρό που μόλις είχε αρχίσει να περπατά, ενώ συγκλονίζει η αποκάλυψη της μητέρας στο Live News, πως αν η μικρούλα της φορούσε παπούτσια, ίσως σήμερα να ζούσε. «Μου είπαν ότι επειδή δεν φόραγε παπούτσια έπαθε γείωση, κάπως το είπαν, αν φόραγε παπούτσια δεν θα το χτύπαγε το ρεύμα. Ήταν ξυπόλητο μου είπαν και γι’ αυτό το χτύπησε. Τώρα περπάτησε, τώρα, τώρα, δεν μπορούσε με παπούτσια», λέει μουδιασμένη η μητέρα του παιδιού.

 

Έμπειροι ειδικοί εξηγούν στο MEGA τι ακριβώς συνέβη στο 10 μηνών κοριτσάκι, που για ελάχιστα δευτερόλεπτα έβαλε το δάχτυλά του ανάμεσα στο αντικουνουπικό και την πρίζα και μοιραία κατέληξε από ηλεκτροπληξία.

 

«Αυτό που προφανώς έγινε είναι ότι τα δάχτυλα του παιδιού ήρθαν σε επαφή με τον ηλεκτρισμό από την συσκευή. Ήταν ξυπόλυτο, έκλεισε κύκλωμα με τη γη και έπαθε ηλεκτροπληξία. Είναι ο ορισμός της ηλεκτροπληξίας», δήλωσε ο ηλεκτρολόγος Άγγελος Κοντουργιάννης.

 

«Αν φορούσε παπούτσια θα είχε σωθεί»

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι γονείς που έμαθαν από τους γιατρούς πως αν το μωρό τους φορούσε παπούτσια μέσα στο σπίτι, ίσως τώρα να ζούσε.

 

«Αν δεν έχεις επαφή με τη γη δεν κλείνει το κύκλωμα με τη γη, οπότε νιώθεις ναι μεν το ρεύμα, αλλά δεν σκοτώνεσαι. Οπότε πολύ πιθανόν αν φορούσε παπούτσια να είχε σωθεί», τόνισε ο κ. Κοντουργιάννης.

 

Το κοριτσάκι όμως δεν φορούσε, με αποτέλεσμα η μεγάλη τάση ρεύματος να διαχέεται στο μικρό σωματάκι του.

 

«Το ρεύμα διαπερνάει την συσκευή, περνάει στο σώμα και πάει στη γη. Εκείνη τη στιγμή η καρδιά παθαίνει σοκ. Επέρχεται η κολπική μαρμαρυγή και ο άνθρωπος πεθαίνει», εξήγησε ο ίδιος.

 

Γιατροί από το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου εξηγούν στο Live News πως σε τέτοιες περιπτώσεις ηλεκτροπληξίας το μοιραίο είναι αναπόφευκτο.

 

«Είχαν νεκρωθεί τα εγκεφαλικά του κύτταρα. Δεν ξέρω αν υπήρχε και γιατρός επί τόπου εκείνη την ώρα αν θα μπορούσε να κάνει κάτι», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

«Ήταν στο στάδιο που σηκωνόταν… Από μπουσούλημα πήγαινε στο σήκωμα. Έβαλε τα δάχτυλά της σ’ ένα αντικουνουπικό χώρου, πετάχτηκε πίσω το παιδί, την τράβηξε η γυναίκα μου, με πήρε τηλέφωνο, το φέραμε στο κέντρο υγείας, ανέπνεε, τελικά βγαίνει έξω ο γιατρός και μου λέει ''τέρμα. Ήταν ακαριαίο φίλε''», είπε ο πατέρας του παιδιού.

 

Το ρελέ που σώζει ζωές

Το εξάρτημα αυτό δεν προστατεύει τα καλώδια και τις συσκευές, παρά μόνο τον άνθρωπο, τη ζωή, γι’ αυτό και έχει καταστεί υποχρεωτικό.

 

Από το 2006 και μετά, το λεγόμενο ρελέ έχει γίνει υποχρεωτικό, αν και τα περισσότερα νοικοκυριά δεν διαθέτουν, με τους ενοίκους μάλιστα να δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξή του.

 

Όπως εξηγεί ο κ. Κουντουργιάννης, ο διακόπτης αυτός σώζει ζωές και προλαμβάνει ατυχήματα.