MY KTEO

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Ζεμπίλης: Ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για αναδρομική αύξηση του ποσού των αποζημιώσεων για πυρόπληκτα κτίρια. Για πρώτη φορά γίνεται αναθεώρηση τιμών, μετά από 10 χρόνια!


Την σημαντική αύξηση του ποσού των αποζημιώσεων έως και 30% για όσα ακίνητα κρίθηκαν κατεδαφιστέα ή επισκευάσιμα, αποφάσισε το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Ειδικότερα, με την 270999/Δ5/2022 (ΦΕΚ 4663/Β/5-9-2022) Υπουργική Απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, περί «έγκρισης εφαρμογής νέου ενιαίου τιμολογίου υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και της αντίστοιχης Στεγαστικής Συνδρομής», αναπροσαρμόζονται οι τιμές των εγκεκριμένων επισκευαστικών εργασιών, σύμφωνα με την εκδοθείσα Άδεια Επισκευής, βάσει του νέου τιμολογίου.   

Σύμφωνα με την άνωθεν Υπουργική Απόφαση προκύπτουν τα εξής νέα δεδομένα:  
Δίνεται έως 30% προσαύξηση στο νέο ενιαίο τιμολόγιο εργασιών αποκατάστασης κτιρίων μετά από φυσικές καταστροφές. 

Εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου για όλες τις φυσικές καταστροφές που περιλαμβάνει 169 εργασίες.  
Η εφαρμογή του νέου ενιαίου τιμολογίου έχει αναδρομική ισχύ από το 2017  
Αναθεωρούνται οι τιμές για πρώτη φορά μετά από περίπου 10 χρόνια.  

Σύντομα θα έρθει στη Βουλή Ν/Σ αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση αποζημιώσεων στεγαστικής συνδρομής. 

Ο Θανάσης Ζεμπίλης είχε εγκαίρως αναφερθεί στο μείζον θέμα της ραγδαίας αύξησης της τιμής των οικοδομικών υλικών και στην αναγκαιότητα για αναπροσαρμογή των τιμών. Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Γιώργο Καραγιάννη, στις 12 Μαΐου στην Αθήνα, ο Βουλευτής Ευβοίας είχε ζητήσει την αύξηση του ποσού αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες πυρόπληκτων κτιρίων. Ακολούθως, με την αρ.πρωτ.: 5198/13.05.2022 Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμιζε ότι με τα νέα δεδομένα των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά το κόστος επισκευής ή κατασκευής οικοδομήματος έχει αυξηθεί δραματικά. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει τα ποσά αποζημιώσεων για το σύνολο των κτιρίων που δικαιούνται αποζημίωση, καλύπτοντας τις ανατιμήσεις για την αγορά των απαραίτητων υλικών.  

«Πρόκειται για μία σωστή και δίκαιη απόφαση, η οποία θα ανακουφίσει τους πληγέντες συμπολίτες μας στη Βόρεια Εύβοια. Οφείλω, βέβαια, να αναφέρω ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των εργασιών αποκατάστασης των πυρόπληκτων κτιρίων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η αποδέσμευση των πιστώσεων των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε εντατικότερα, ώστε σύντομα να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα και το σύνολο των πληγέντων να έχει πλήρως αποζημιωθεί», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.