MY KTEO

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Η μέθοδος των επιστημόνων για να σταματήσει το μωρό να κλαίει σε 15'


Την ιδανική στρατηγική για να σταματήσουν τα μωρά να κλαίνε ισχυρίζονται πως έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες από το Κέντρο Εγκεφαλικής Επιστήμης στην Ιαπωνία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», περίπου το 20% με 30% των βρεφών αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο και κλαίνε υπέρμετρα, χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος, κάτι που προκαλεί έντονο στρες στους γονείς.

Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να βοηθήσουν τους γονείς να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο να ηρεμήσουν τα παιδιά τους, οι ερευνητές έκαναν μία σειρά από πειράματα, συλλέγοντας μία ομάδα γονιών με τα μωρά τους.

Έπειτα, ζητήθηκε από τους γονείς να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τα μωρά τους, όταν αυτά έκλαιγαν, δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους: κάποιοι τα πήραν αγκαλιά, άλλοι τα κουνούσαν ρυθμικά, ενώ βρίσκονταν σε καθιστή θέση, άλλοι περπατούσαν μέσα στο δωμάτιο καθώς κρατούσαν το βρέφος αγκαλιά, ενώ η τελευταία ομάδα τοποθέτησε απλά το μωρό στην κούνια.

Οι τακτικές των γονέων και οι αντιδράσεις των μωρών μαγνητοσκοπήθηκαν, ενώ τα βρέφη συνδέθηκαν και με έναν καρδιογράφο, ο οποίος παρακολουθούσε τους παλμούς τους. Τόσο οι μαγνητοσκοπήσεις, όσο και τα αποτελέσματα του καρδιογράφου μελετήθηκαν προσεκτικά από τους επιστήμονες, μέχρι που διαπιστώθηκε ποια μέθοδος ήταν η πιο αποτελεσματική.

Πώς θα σταματήσετε το κλάμα του μωρού
Όπως γρήγορα διαπίστωσαν οι ερευνητές, το κλάμα μειωνόταν μόνο όταν τα μωρά βρίσκονταν σε κίνηση, με τους γονείς να τα κουνούν είτε σε καθιστή θέση, είτε καθώς περπατούσαν. Στην περίπτωση που τα βρέφη τοποθετούνταν σε κούνια ή βρίσκονταν στην αγκαλιά των γονιών τους χωρίς να υπάρχει κάποια κίνηση, το κλάμα συνεχιζόταν στην ίδια ένταση.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, μετά από 5 λεπτά περπάτημα στην αγκαλιά των γονιών τους, όλα τα μωρά είχαν σταματήσει να κλαίνε, ενώ σχεδόν τα μισά είχαν αποκοιμηθεί. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το 1/3 από τα βρέφη ξύπνησε αμέσως μόλις οι γονείς προσπάθησαν να τα τοποθετήσουν πίσω στην κούνια τους.

Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν ένα συνδυασμό τεχνικών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βηματίσετε συνεχόμενα πάνω-κάτω στο δωμάτιο, αγκαλιά με το μωρό, για πέντε περίπου λεπτά (χωρίς να κάνετε απότομες κινήσεις) και στη συνέχεια να καθίσετε στον καναπέ ή στο κρεβάτι, αγκαλιά με το μωρό σας, για οκτώ λεπτά, προτού το βάλετε προσεκτικά στην κούνια του.

«Όταν η σωματική επαφή με τον γονιών εξαφανιζόταν, η καρδιά των μωρών χτυπούσε αρκετά δυνατά, ώστε να ξυπνήσει τα μωρά κάποιες φορές. Το να προσπαθήσετε να αφήσετε το μωρό στην κούνια πιο απαλά, ενώ έχει μόλις κοιμηθεί, δεν φέρνει κάποιο αποτέλεσμα. Πρέπει να παραμείνετε σε επαφή με το βρέφος για μερικά επιπλέον λεπτά, έτσι ώστε να περάσει σε ένα βαθύτερο στάδιο ύπνου, προτού το αφήσετε στην κούνια μόνο του», εξηγεί η δρ. Κούμι Κουρόντα στον Guardian.


iEidiseis.gr