MY KTEO

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Συντάξεις: Αυξήσεις στα… χαρτιά ή σε κέρματα θα πάρουν 2 στους 3


Εν προκειμένω σαν διάχυτη αχλή υπάρχει η απόρρητη διαβεβαίωση ότι θα δοθούν αυξήσεις 6,5-7% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Πολλές προσδοκίες αναφορικά με τις αναπροσαρμογές στις συντάξεις καλλιέργησαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, πλην όμως χωρίς οικονομικό αντίκρισμα.

Ταυτόχρονα όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα αναδρομικά της περιόδου 2015-16.

Κατά συνέπεια, η όλη συζήτηση παραπέμπει σε μια καθαρά προεκλογική παροχολογία, όπου η πιστότητα των «δεσμεύσεων» συνήθως καταρρέει την επομένη των εκλογών.

Εν προκειμένω σαν διάχυτη αχλή υπάρχει η απόρρητη διαβεβαίωση ότι θα δοθούν αυξήσεις 6,5-7% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Ωστόσο οι εν λόγω αναπροσαρμογές:
1. Θα εξαρτηθούν από το 50% του ετήσιου πληθωρισμού, ο οποίος θα γίνει γνωστός στα τέλη Μαρτίου του 2023.

2. Κατά 50% θα εξαρτηθούν οι αυξήσεις και από το ΑΕΠ (οικονομική μεγέθυνση), ποσοστό το ποιο επίσης θα γίνει γνωστό στο τέλος του α’ τριμήνου του επομένου έτους.

3. Οι αναπροσαρμογές δεν θα εφαρμοστούν επί των καταβαλλομένων αποδοχών, αλλά επί των θεωρητικών ποσών που θα… έπρεπε να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι εάν από… καταβολής ασφαλιστικού συστήματος ίσχυε οι νόμος Κατρούγκαλου (ν.438/16). Αλλά, επειδή πριν το 2016 ίσχυαν άλλοι νόμοι, η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει μεγαλύτερες αποδοχές, εν σχέσει με τον επανακαθορισμό που έγινε το 2019 και έβγαλε μικρότερο ποσό.

Η απόκλιση αυτή δεν διορθώθηκε, παρά διατηρήθηκε σαν «προσωπική διαφορά» η οποία θα πρέπει να καλυφτεί από τις μελλοντικές αυξήσεις. Η αρχή γι αυτή την «κάλυψη» θα γίνει το 2023. Κατά συνέπια, οι περισσότεροι θα πάρουν «αυξήσεις» στα χαρτιά.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις
Ποιοι όμως θα λάβουν πραγματικές, στην τσέπη τους, αυξήσεις και ποιοί θα δουν σαν αύξηση ολίγα κέρματα;

α) Όλοι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από την 1/1/2019 και μετά, κοντά στις 600.000 δικαιούχοι, θα λάβουν όλοι αύξηση. Ακόμη και όσοι λάβουν τις συντάξεις τους τον Δεκέμβριο του 2022 ή και στις αρχές του 2023 Άπι αιτήσεων όμως που κατατέθηκαν το 2022 ή παλαιότερα.

β) Το ποσοστό αύξησης θα είναι ίδιο για όλους (ανεξαρτήτως πόσο παλαιοί συνταξιούχοι είναι).

γ) Οι συνταξιοδοτηθέντες μεταξύ 13ης Μαΐου 2016 και 31ης Δεκεμβρίου 2018, κάπου 250.000 δικαιούχοι, σε πολλές περιπτώσεις έχουν προσωπικοί διαφορά (το 50% αυτής για αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2016 -μετά τις 12 Μαΐου), το 1/3 της διαφοράς για αιτήσεις το 2017 κι και το1/4 για αιτήσεις το 2018). Όλοι αυτοί είτε αποκλείονται από τις αναπροσαρμογές, είτε θα λάβουν σαν μηνιαία αύξηση ολίγα… κέρματα.

δ) Οι παλαιοί (προ της 13ης Μαΐου 2016) συνταξιούχοι σε συντριπτικό βαθμό έχουν προσωπική διαφορά (λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές εν σχέσει με τα μειωμένα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου). Κατά συνέπεια θα λάβουν «αυξήσεις» στα… χαρτιά. Απλώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά για μελλοντικές αναπροσαρμογές…

ε) Αυξήσεις θα λάβουν όλες οι χήρες και οι χήροι για θανόντα δικαιούχο μετά τις 12/5/2015. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες συντάξεις των άμεσα συνταξιούχων επανακαθορίστηκαν μετά τον θάνατό τους και ακολούθως εφαρμόστηκε το ποσοστό 70% (κατά την πρώτη 3ετία) και 35% στη συνέχεια (στην περίπτωση λήψης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος ή σε περίπτωση εργασίας.

Ως εκ τούτου, αύξηση σε ποσοστό 6,5%-7% θα λάβει μόνο 1 στους 3 συνταξιούχους. Οι υπόλοιποι είτε δεν θα λάβουν ούτε σεντς, είτε θα πρόκειται για αμελητέες αναπροσαρμογές (λόγω προσωπικής διαφοράς).

Αναδρομικά
Από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης δεν προέκυψε κανένα κονδύλιο για αναδρομικά (δώρα κα διορθώσεις επικουρικών για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Και αυτό γιατί, ναι μεν η κυβέρνηση υπαναχώρησε από παλαιότερες εξαγγελίες της ότι επιδικαστεί θα αποδοθεί στο σύνολο των συνταξιούχων, στην πορεία όμως δήλωσε ότι θα τα λάβουν όσοι δικαιωθούν δικαστικά. Αλλά και για αυτούς δεν προβλέπεται κάποιο ποσό…

Κατά συνέπια, δεν υπάρχει καμέα περίπτωση καταβολές των αναδρομικών στους συνταξιούχους (περίπου 2 δις μόνο για τα Δώρα του 11μήνου), αλλά και για όσους δικαιωθούν δικαστικά δεν προβλέπονται σχετικά κονδύλια.


iEidiseis.gr του Χρήστου Μέγα