MY KTEO

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ: Παγίδα το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα - Ποιοι τη χάνουν


Αυξήθηκε το ατομικό-ετήσιο εισόδημα στις 9.600 ευρώ (800 το μήνα) για την χορήγηση της «επιταγής ακρίβειας» τον προσεχή χειμώνα, αλλά υπάρχει παγίδα στο ζευγάρι των συνταξιούχων…

Με βάσει τις διευκρινίσεις (ή μήπως… αποκαλύψεις με καθυστέρηση;) του υπουργείου Εργασίας, το όριο για το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα παραμένει στα 1.400 ευρώ. Δεν ανήλθε στα 1.600 (800+800 σε καθένα των συνταξιούχων)

Κατά συνέπεια, για να λάβει ένας συνταξιούχο των 800 ευρώ το μήνα την «επιταγή ακρίβειας» θα πρέπει ο άλλος να λαμβάνει λιγότερα από 600 ευρώ. Είτε πρόκειται για σύζυγο-συνταξιούχο, είτε για εργαζόμενο/η (αυτοαπασχολούμενο ή μισθωτό).

Κατά συνέπεια, ακόμη και εάν κάποιος λαμβάνει σύνταξη ΟΓΑ των 500 ευρώ, αλλά ο/η άλλος/η συζυγής συνεχίζει την αγροτική εκμετάλλευση και κέρδιζε 11.000 το χρόνο, δεν λαμβάνει την επιταγή των 250 ευρώ.

Ακόμη και εάν ο/η άλλος σύζυγος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα με μερική απασχόληση και λαμβάνει το… υπέρογκο ποσό των 430 ευρώ το μήνα (ετήσιο οριακά άνω των 6.000 ευρώ). Τελικώς, η συγκεκριμένη οικογένεια του παραδείγματός μας θα αποκλειστεί από την ενίσχυση τω 250 ευρώ.

Ειδικά στην περίπτωση οικογένειας συνταξιούχου και μισθωτού (σ. .: οι μισθωτοί έτσι κι αλλιώς αποκλείονται από την ενίσχυση, π.χ. να λάβουν αύξηση στο βασικό μισθό), η αδικία είναι κατάφορη. Ο μισθωτός, ακόμη και εάν έχει 600 ευρώ μηνιαίο εισόδημα (σ.σ. οριακά κάτω από τον βασικό μισθό) αποκλείεται από την ενίσχυση και συμπαρασύρει στον αποκλεισμό και την/τον συνταξιούχο σύντροφό του/της.

Οι προϋποθέσεις
Σύμφωνα με τι διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας:

-Το επίδομα θα δοθεί σε όλους τους «μοναχικούς» συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 800 ευρώ το μήνα (από 600 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα του 2022).

-Στις περιπτώσεις ζευγαριού, ανεξαρτήτως εάν και οι δυο είναι συνταξιούχοι ή ο/η άλλος/η απασχολείται (μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας), τότε τίθεται οροφή 16.800 ευρώ στο οικογενειακό εισόδημα. Πέρυσι (Χριστούγεννα-Πάσχα) ήταν 14.400 ευρώ.

-Στις συντάξεις αθροίζονται τα ποσά τόσο από την κύρια όσο και από την επικουρική ή το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου, καθώς επίσης και τυχόν έσοδα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Να σημειωθεί ότι για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ από αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν «κόβεται» η σύνταξη λόγω εργασίας (μείον 30%) είτε πρόκειται για συνταξιούχο αγρότη (ΟΓΑ), είτε για συνταξιούχε του αστικού τομέα (ΙΚΑ, δημόσιο, ΟΑΕΕ κ.λπ).

-Το όριο των 800 ευρώ αφορά στα καθαρά, κατά συνέπεια, από το μεικτό άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης αφαιρείται εισφορά 6% υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ) και πρέπει το καθαρό ποσό να είναι κάτω του ορίου των 9.600 ευρώ το χρόνο(ατομικό) και των 16.800 του οικογενειακού εισοδήματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, δεν αφαιρείται και ο φόρος, καθώς στα 800 ευρώ καθαρά ο συνταξιούχος, (και ο μισθωτός), πληρώνουν και φόρο. Όπως εξάλλου και ο ελεύθερος επαγγελματίας…



iEidiseis.gr του Χρήστου Μέγα