MY KTEO

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Σ.Κεδίκογλου: Δεσμευόμαστε για την προστασία του 30% της Μεσογείου έως το 2030


Παρέμβαση στο φόρουμ των Αμερικανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Ισραήλ «Litter Free Eastern Mediterranean»

Δεσμευόμαστε στον στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την προστασία του

30% της Μεσογείου έως το 2030, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στην παρέμβασή του στο φόρουμ των Αμερικανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Ισραήλ, «Litter Free Eastern Mediterranean» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

«Πέρα από την φιλοδοξία να προστατεύσουμε το 30% των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν επίσης αποτελεσματικοί μηχανισμοί επιβολής για τη διασφάλιση της εφαρμογής όλων των κανονισμών», τόνισε και ανέδειξε την ανάγκη να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των αλιέων των κρατών μελών, που υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, και των αλιέων τρίτων χωρών.

Η βιώσιμη γαλάζια οικονομία είναι ένας τομέας ύψιστης σημασίας για την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας είναι θεμελιώδεις για τη θαλάσσια οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για δραστηριότητες όπως η αλιεία, η βιοτεχνολογία και ο τουρισμός.

Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η βιοποικιλότητα της Μεσογείου απειλείται από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η υπεραλίευση και η παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, οι παράκτιες χωματερές και η θαλάσσια ρύπανση σε όλες τις μορφές της. «Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη δράση, από την καταγραφή στην αποτελεσματική εφαρμογή, ως ζήτημα άκρως επείγουσας ανάγκης και προτεραιότητας», σχολίασε.

Υπενθύμισε ότι το Σχέδιο Δράσης «Μεσόγειος, Πρότυπη θάλασσα έως το 2030», στο οποίο ήδη συμμετέχει η χώρα μας, εστιάζει σε 4 βασικές προκλήσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, ρύπανση θάλασσες, ιδίως από πλαστικά, και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές. Επισήμανε τη σημασία τα μεσογειακά κράτη να συνεργαστούν για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής δομής πολιτικής για την εξάλειψη των απορριπτόμενων πλαστικών. «Πρέπει να θέσουμε σαφείς και φιλόδοξους στόχους, προκειμένου να επιτύχουμε 100% συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων έως το 2025 και να δεσμεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα στην ελαχιστοποίηση των πλαστικών συσκευασιών στο υψηλότερο επίπεδο, υπέρ της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία», εξήγησε.

Όσον αφορά σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι υποστηρίζουμε ήδη διάφορες πρωτοβουλίες για τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής των πρακτικών «Fishing for Litter ή Ψάρεμα για Απορρίμματα», και ενθαρρύνουμε μέτρα που στοχεύουν στο ζήτημα των εγκαταλελειμμένων, χαμένων ή απορριφθέντων αλιευτικών εργαλείων.

Ερωτηθείς για την παρουσία λεσσεψιανών μεταναστών, κυρίως του εισβολικού λαγοκέφαλου, και τις οικονομικές επιπτώσεις στους αλιείες, επισήμανε ότι η εμφάνιση, η εγκατάσταση και η εξάπλωσή τους αφορά συνολικά όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα και όχι μόνο τις ελληνικές θάλασσες και το πρόβλημα αυτό εξετάζεται και σε περιφερειακό επίπεδο από την Ε.Ε. και από Περιφερειακές Οργανώσεις.

Καταλήγοντας, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα του αλιευτικού τουρισμού ως εναλλακτική δράση, εξήρε την προσπάθεια που γίνεται με το πρόγραμμα Αμοργόραμα και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν υφίσταται υγιής Ελλάδα»