MY KTEO

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Φορολογικό καλεντάρι: Τι πρέπει να πληρώσουμε έως τις 30 Σεπτεμβρίου


Μήνας πληρωμών προβλέπεται να είναι και ο Σεπτέμβριος για χιλιάδες φορολογούμενους που πρέπει να τακτοποιήσουν τις φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις τους.

Αρχικά, την Παρασκευή 2/9 και ώρα 15:00 εκπνέει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις που μέχρι την 30η Αυγούστου δεν είχαν υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες φορολογικές υποχρεώσεις:
-Μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλλονται στην ΕΡΓΑΝΗ δηλώσεις συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή από 1/9/2022 έως και 5/9/2022, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας (βάσει Κ.Α.Δ.) και πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

-Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια πληγέντων φυσικών και νομικών προσώπων, από την πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου 2022 στην Περιφέρεια Αττικής.

-Έως τις 14 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις χρηματοδότησης από δικαιούχους του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» του Άξονα 2.3 «Ψηφιοποίηση των Επιχειρήσεων», της δράσης 16706 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0,

–Στις 15 Σεπτεμβρίου -εκτός απροόπτου-λήγει η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία έτους 2021.

-Έως τις 21 Σεπτεμβρίου μπορούν να προσκομιστούν τα δικαιολογητικά για την επιχορήγηση που αφορά ζημιές στις επιχειρήσεις από την πυρκαγιά της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, όπως επίσης και αιτήσεις για την επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, από ωφελούμενους που υπέβαλαν αίτηση έως 13.5.2022 και ώρα 15:00 η οποία απορρίφθηκε.

-Στις 23 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή μετά την παράταση που δόθηκε από το ΥΠΟΙΚ. Έτσι, οι δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να τα υποβάλουν το αργότερο έως και την 23η Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να ισχύει η δυνατότητα μη επιστροφής μέρους της ληφθείσας ενίσχυσης, καθώς και η προβλεπόμενη έκπτωση επί του επιστρεπτέου ποσού σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

-Έως τις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η προσκόμιση δικαιολογητικών για την καταβολή επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών επιχειρήσεων, που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου:
-πραγματοποιείται η υποβολή στην ΕΡΓΑΝΗ εκθέσεων δραστηριότητας μέσω των ειδικών εντύπων «Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ» και «Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ» πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, όπως και,
-η καταβολή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. αγροτικών εκμεταλλεύσεων (καλλιέργειας ή εκτροφής), έτους 2021,
-η υποβολή δήλωσης καταβολής ειδικού φόρου επί ακινήτων ν.3091/2002 (Ε.Φ.Α.),
-η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ) για τις μισθολογικές περιόδους από 1.1.2019 έως 30.9.2020, για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς, καθώς και «μπλοκάκια».