MY KTEO

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Στο τραπέζι η αλλαγή του εκλογικού νόμου - Η αυτοδυναμία με 36% και τα άλλα σενάρια


 Το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιστροφή στο νόμο Παυλόπουλου, που προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Με αυτόν τον εκλογικό νόμο έγιναν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 μέχρι το 2019 και με αυτόν εξελέγη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές χωρίς να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη αναλογικότητας μεταξύ εκλογικού σώματος και την εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή.

 

Ο νόμος Παυλόπουλου εξασφαλίζει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 36-36,5%, αν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν περίπου 8%. Με το υπάρχον εκλογικό σύστημα το ποσοστό για την αυτοδυναμία είναι περίπου 38,5% έως 39%.

 

Ένα δεύτερο σενάριο είναι εκείνο του «κλιμακωτού» μπόνους, ξεκινώντας από 20 επιπλέον έδρες στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει ποσοστό 20% και από εκεί και πέρα δίνει μία έδρα ανά μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 25%.

 

Μία τρίτη σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο, την οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή», βάζει στην εξίσωση τη διαφορά μεταξύ των κομμάτων. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μεταξύ των κομμάτων να υπάρχει έξτρα μπόνους μίας έδρας. Εάν δηλαδή το πρώτο με το δεύτερο κόμμα απέχουν 6 μονάδες, θα παίρνει το πρώτο κόμμα επιπλέον 6 έδρες, εκτός από αυτές που δικαιούται από το μπόνους.

 

Η απόφαση, πάντως, για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι ειλημμένη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι ουσιαστικά θα έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα με τις μετρήσεις που θα διεξαχθούν αμέσως μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, χωρίς να αποκλείεται όμως να να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός το τοπίο νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο.