MY KTEO

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Πόσο ρεύμα πρέπει να καίτε για επιδότηση τον χειμώνα - Οι 3 κλίμακες


Κλιμακωτά και όχι οριζόντια θα δίνεται από τον Οκτώβριο η επιδότηση για το ρεύμα, ενώ ανακοινώθηκε και το όριο σε κιλοβατώρες που πρέπει να καταναλώνετε τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα.

Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κύρια ή δεύτερη κατοικία, ο νέος μηχανισμός επιδοτήσεων προβλέπει τρεις κλίμακες, σύμφωνα με τις οποίες θα διαμορφώνεται και το ύψος της επιδότησης που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές. Για να μην ξεπεράσουν, λοιπόν, τα όρια αυτά, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν και επίσημα από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Αυτή είναι η κλίμακα με το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης. Με απλά λόγια, όσο λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει κανείς, τόσο μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού θα καλύπτει η επιδότηση.

Αφορά όλες τις παροχές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Αναλυτικά, το νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης είναι το εξής:
  • Έως 500 κιλοβατώρες επιδοτείται το 90% της αύξησης (90% των νοικοκυριών)
  • Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες το 80% της αύξησης
  • Πάνω από 1.001 κιλοβατώρες το 70% της αύξησης
Οι νέες τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο
Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους ρεύματος διαμορφώνονται ως εξής:
  • ΔΕΗ: 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο
  • Ήρων Protect: 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison: 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας
  • Volterra: 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Ελίν: 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Σενάριο υποχρεωτικής μείωσης ρεύματος σε ώρες αιχμής
Μέχρι τον Μάρτιο του 2023, η Κομισιόν έχει προτείνει στα κράτη-μέλη την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% σε επιλεγμένες ώρες αιχμής. Για την Ελλάδα, τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν κάποια σενάρια για το ποιες είναι αυτές οι ώρες αιχμής, ενώ οι διαρροές ξεκαθάριζαν ότι δεν περιλαμβάνονται τα νοικοκυριά.

Ένα σενάριο που επικαλέστηκε ο ΣΚΑΪ έκανε λόγο για εξοικονόμηση από τις 13:00 έως 16:00 και από τις 20:00 έως 22:00. Παλαιότερα, ωστόσο, ο ΑΔΜΗΕ είχε δώσει διαφορετικά στοιχεία και οι ώρες αιχμής που είχε ορίσει, ήταν από τις 18:00-20:00 από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο και από τις 21:00-22:00 από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο.

Αυτές είναι οι νέες κλίμακες επιδότησης ρεύματος - Οι ανακοινώσεις Σκρέκα
Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τις κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο που θα ισχύσουν από Οκτώβριο.

Το νέο μοντέλο επιδότησης για το ρεύμα θα αφορά όλους, για τις πρώτες κατοικίες, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και τις επιχειρήσεις.

Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια, αλλά κλιμακωτή.

Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη θα είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας του εκάστοτε νοικοκυριού και επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση.

Οικιακά τιμολόγια:
1η κλίμακα: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, απορροφούμε το 90% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση αφορά στο 90% των νοικοκυριών.

2η κλίμακα: Για κατανάλωση από 501 έως 1.000 μεγαβατώρες, απορροφούμε το 80% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν μειωθεί η κατανάλωση στο 15% σε σχέση με πέρυσι, τότε η επιδότηση αυξάνεται 50 ευρώ ανά μεγαβατωρα.

3η κλίμακα: Για κατανάλωση από 1.000 μεγαβατώρες και πάνω, απορροφούμε το 70% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 336 ευρώ ανα μεγαβατωρα (που αφορά μόλις στο 2% των νοικοκυριών) και ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η έξτρα επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μείωση της κατανάλωσης 15% σε σχέση με πέρυσι.

Οικιακό τιμολόγιο:
Απορροφούμε το 100% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 485 ευρώ ανά μεγαβατωρα.

Επαγγελματικά τιμολόγια:
  • Για κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση θα είναι 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση από 2.000 κιλαβατώρες και πάνω, η επιδότηση θα είναι 230 ευρώ ανά μεταβατώρα.
Αγρότες:
Η επιδότηση για τους αγρότες είναι οριζόντια και θα είναι 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ. Το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας και από τα έσοδα από τη δημοπρασία των ρύπων και το 0,1 δισ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Χαμηλότερο κατά 25% το τιμολόγιο της ΔΕΗ
Σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου.

Φυσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, που αφορά συνολικά 700.000 νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Τα σενάρια θέλουν την επιδότηση να είναι μία μίξη κρατικής ενίσχυσης και έκπτωσης από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Το ποσοστό απορρόφησης της αύξησης θα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του ηλεκτρικού ρεύματος και όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι είτε 70%, είτε 50%.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε μιλήσει για «γενναία επιδότηση», χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο στίγμα.



iEidiseis.gr