MY KTEO

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Φθινοπωρινή ισημερία: Γιατί στην Ελλάδα θα αργήσει το Φθινόπωρο 4 μέρες


Την Παρασκευή ξεκινά και επίσημα το Φθινόπωρο, αφού θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία για τις χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου. Στην Ελλάδα όμως, το Φθινόπωρο θα αργήσει λίγες μέρες.

Το καλοκαίρι λήγει τυπικά για τις χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία. Όμως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο... διαφορετικά.

Από την Παρασκευή μπαίνουμε... τυπικά στο Φθινόπωρο, ενώ για το Νότιο Ημισφαίριο ξεκινά η πιο ωραία εποχή του χρόνου, η Άνοιξη!

Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Γιατί το Φθινόπωρο θα αργήσει στην Ελλάδα;
Λίγο πριν τα χαράματα, στις 4:04 π.μ. ώρα Ελλάδος την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο.

Όμως για τη χώρα μας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις ημέρες

Άλλο ισημερίες άλλο ηλιοστάσια
Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Οι ισημερίες είναι δυο μοναδικές ημέρες του χρόνου όπου ο Ήλιος φαίνεται να ανατέλλει και να δύει από το ίδιο σημείο του ορίζοντα, ανεξάρτητα από το σημείο του πλανήτη στο οποίο βρισκόμαστε.

Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου που παρατηρείται κάθε χρόνο το Δεκέμβριο, έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα της χρονιάς στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίστοιχα, κατά το θερινό ηλιοστάσιο που σημειώνεται τον Ιούνιο παρατηρείται και η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς. Αμέσως μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει, ενώ μετά το θερινό ηλιοστάσιο σταδιακά η διάρκεια της ημέρας μικραίνει.


iEidiseis.gr