MY KTEO

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Πότε δεν θα εφαρμόζονται "ποινές" για όσους δεν εγγραφούν - Λείπουν ακόμη 500 γιατροί


Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού στο προσωπικό γιατρό και παράλληλα και οι "ποινές" για όσους δεν έχουν εγγραφεί. Εντούτοις, η συμμετοχή γιατρών στο σύστημα δεν είναι ακόμη αρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Στην Αττική ειδικότερα τα κενά είναι σημαντικά, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας λείπουν 500 γιατροί, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει εγγραφές, ενώ υπάρχει ζήτηση.

Στις περιοχές με ελλείψεις γιατρών δεν θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ θα υπάρξει και μια περίοδος προσαρμογής. Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΙ, ακόμα υπάρχει δυσκολία στην εγγραφή σε προσωπικό γιατρό στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν κενές θέσεις και σε μερικά σημεία νησιών.

"Δεν υπάρχει θέμα να εφαρμοστούν κυρώσεις σε αυτές τις περιοχές" ξεκαθάρισε. "Γιατροί θα μπαίνουν συνεχώς στο σύστημα, δεν θα εφαρμοστεί η αύξηση της συμμετοχής μέχρι να υπάρχει επάρκεια γιατρών σε όλα τα σημεία" διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

"Προσεγγίζουμε τα 3,5 εκατ. πολίτες εγγεγραμμένους στον προσωπικό γιατρό, ενώ είναι 3.300 οι γιατροί. Υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, έχει φτάσει τα 30%. 4.000 ιδιώτες γιατροί μπορούν να μπουν στο σύστημα, έχουν μπει 1.200 γιατροί" συμπλήρωσε.

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι "την εβδομάδα που μας έρχεται πάμε στη δεύτερη φάση και ανοίγουμε τις ειδικότητες. Παθολογικές ειδικότητες, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι έχουν δυνατότητα να μπουν κι αυτοί στον προσωπικό γιατρό".

Οι ποινές
Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .

Από τον Ιανουάριο το σύστημα του προσωπικού γιατρού μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή και οι συμμετοχές προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Στον αντίποδα, όσοι εγγραφούν στο νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού, θα έχουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πώς θα γίνει το πρώτο ραντεβού
Η διαδικασία αρχίζει με τη δημιουργία/ ενημέρωση του ατομικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή που θα είναι εγγεγραμμένος. Είναι μάλιστα υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού, και στη συνέχεια να τον τηρούν.

Το πρώτο ραντεβού θα είναι διάρκειας 30 λεπτών, προκειμένου να γίνει η ενημέρωση του φακέλου, ενώ τα επόμενα ραντεβού θα διαρκούν 15 λεπτά. Θα δοθεί και πακέτο διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να είναι πλήρης ο ιατρικός φάκελος.

Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού των προσωπικών γιατρών, όπως αναφέρεται σε οδηγία του υπουργείου Υγείας. Ο προγραμματισμός των ραντεβού θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα και για τους δύο επόμενους για κάθε προσωπικό γιατρό.


thetoc.gr